Депутатите одобриха вариант за ремонт и подмяна на лифтове и влекове

Депутатите одобриха вариант за ремонт и подмяна на лифтове и влекове

Поисканият от природозащитниците текст, уреждащ проблема с подмяната и ремонта на ски лифтове и влекове, бе приет в сряда от парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление, която одобри новите поправки в Закона за горите, внесени от Десислава Танева и група народни представители след налагането на президентското вето върху документа заради оспорваното улеснено ски строителство .

Новата разпоредба предвижда да се дава право на строеж за 20 години на т.нар. стъпки на съществуващите лифтове и влекове, което ще позволи модернизирането на остарелите съоръжения, без обаче да се налага ново строителство и изсичане на гори. Това ще се отнася за обявените за търпими строежи по реда на Закона за устройство на територията, обясни председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Любен Татарски.

По думите му предложеният текст е в съответствие с водените разговори и споразумения между представителите на различните екологични организации и единствената промяна, която остава спрямо първия вариант на закона, е по отношение на стъпките на съществуващи лифтове - да могат поне те да се узаконят, и то тези, които са търпими по смисъла на закона.

Отмяната на всички останали спорни текстове бе подкрепена и от членовете на тази парламентарна група, след като това сториха колегите им от земеделската комисия.

Предвидено е още в горите частна собственост до 2 хектара да може да се добива определен процент от наличния горски фонд за нужди на притежателите, ако съществуващият горскостопански план не предвижда дейност в тези райони.

Исканията на природозащитните организации бяха да не се позволява сеч без национален горски план. Сегашният нов вариант е междинен, балансиран и приемлив за всички страни , каза Татарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес