Депутатите ограничават строежите в градинките

Спортните обекти, търговските павилиони и съоръжения на техническата инфраструктура са единствените изключения, които се допускат за строеж в парковете и градинките, решиха днес депутатите.

В приетите на първо четене промени в закона за устройство на територията, се забранява да се променя предназначението на обществените паркове и градини. Вносители на промените са Марина Дикова и група депутати от НДСВ.

Според инициаторите, така се въвежда общ режим и общи ограничения за стопанисването на зелените площи, независимо дали са държавни или общински, и се премахват възможностите за заобикаляне на законовите изисквания.

Новите ограничения са задължителни и за отдадените на концесия терени от парковете и градинките, са акцентира в мотивите за промените.

Преди месец, в открито писмо до столичния кмет Стефан Софиянски американският посланик Джеймс Пардю остро засегна темата за намаляващите зелени площи в София. Реакцията на Пардю бе по повод продължаващите сигнали на граждански сдружения, които алармират за унищожаване на тревните площи в столицата.

Темата бе обект и на специална среща на депутатите от "Новото време" с представители на гражданските сдружения.

С приетите днес промени се дава възможност за собствениците на реституирани имоти в озеленени площи да поискат парично обезщетение от областния управител или общинския съвет. Изискването е молбата да се изпрати писмено в 6-месечен срок от влизане в сила на промените, като обезщетението ще се изчислява по пазарните цени на имота.

Споделяне

Още от България