Депутатите окончателно улесниха синдиците в КТБ

Сгрешилите одиторски фирми ще бъдат глобявани с до 10% от годишните им приходи

Снимка: БГНЕС

Всички списъци, които синдиците на банка в производство по несъстоятелност изготвят и са важни за кредиторите ѝ, ще се публикуват в Търговския регистър, реши Народното събрание с окончателно приетите на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност.

По този начин на практика се улеснява работата на синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), които вече нямат ангажимента да изпращат лично на всеки вложител и кредитор данни за състоянието на вземанията му, а той ще трябва да си следи за тази информация в Търговския регистър.

Съмнително е обаче доколко това ще е облекчение за вложителите, тъй като за да се четат документи в Търговския регистър трябва да се заяви издаването на електронен сертификат лично на място в Агенцията по вписванията.

Вносителите на промените в Закона за банковата несъстоятелност – депутати от всички парламентарни сили без "Атака", защитиха предложените изменения с мотива, че с използването на съвременните технологии и в частност функциониращата система на Търговския регистър ще се създаде механизъм за по-бързо информиране на вложителите и другите кредитори на банка в производство по несъстоятелност.

Вносителите посочват още, че предвидените в действащия Закон за банковата несъстоятелност срокове и процедури за изпълнение на правомощията на синдика, насочени към справедливо удовлетворяване на кредиторите, не отчитат големия брой на вложителите и другите кредитори, чиито права трябва да бъдат защитени при откриване на производство по несъстоятелност на банка.

С приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност депутатите коригираха и разпоредбите на Закона за независимия финансов одит. Измененията предвиждат да се въведе явно гласуване при вземането на решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност, предаде БТА. Ако дадена одиторска фирма допусне грешка при заверяването на отчетите тя ще бъде глобявана с между 2 и 10% от годишните ѝ приходи.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?