Депутатите осъдиха с декларация скандалното поведение на Димитър Стоянов в Европарламента

Народното събрание единодушно осъди с приета в петък декларация постъпката на наблюдателя в Европейския парламент Димитър Стоянов, депутат от "Атака", който на 28 септември отправи обидни коментари за етническия произход на унгарския евродепутат Ливия Ярока и предизвика скандал сред евродепутатите.

Парламентът определи действията на Стоянов като груба проява на етническа нетолерантност, несъвместима с българската традиция и европейските ценности. Депутатите от “Атака” не влязоха в пленарната зала.

Подобно поведение е особено недопустимо, когато се демонстрира от български народен представител, получил доверието да бъде наблюдател в ЕП, пише в документа. В пълен разрез със задълженията му да съдейства за успешното присъединяване на България към ЕС, с поведението си Стоянов злепоставя България и вреди на позициите и интересите на страната в ЕС, декларира Народното събрание.

Народното събрание отхвърля този тип политическо поведение, противоречащо на интересите на българските граждани и заявява своята решимост да се противопоставя с всички политически и парламентарни средства на подобни прояви, е записано още в декларацията.

С това скандалът с поредното провокативно поведение на младия народен представител в Европарламента вероятно ще бъде потушен. Въпреки призивите на отделни народни представители Димитър Стоянов да бъде отзован от наблюдателския пост в Страсбург, се оказа, че няма такъв правен механизъм. Няма правна възможност и за налагане на санкция от страна на европейската парламентарна институция, освен морално осъждане.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?