Депутатите останаха без лятна ваканция

Депутатите останаха без лятна ваканция

Парламентът няма да излиза в традиционната почивка през август, реши мнозинството в Народното събрание.

Решението беше очаквано, а предложението за отмяна на ваканцията беше направено от "Има такъв народ" (ИТН).

"Ние се събрахме преди по-малко от седмица, доста нелепо ще е да излезем след 5 дена във ваканция, при положение, че все още няма кабинет, не е ясно дали ще има кабинет, освен това има някакви закони, които са изключително важни и трябва да бъдат задвижени", каза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

Още в първия ден на 46-ото Народно събрание подобна теза изрази и шефът на парламента Ива Митева от ИТН.

"След като толкова дълго време нямаше парламент, не е редно народните представители да си гласуват почивка", каза тогава тя.

Според правилника на парламента Народното събрание има три ежегодни ваканции - от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници, както и от 1 до 31 август.

Причината за тези ваканции е, че депутатите нямат право на стандартен отпуск. Те могат да бъдат отменяни с решение на парламента, както стана и сега.

Междувременно парламентарната комисия за изготвяне на нов правилник направи проект, а срока за предложения по него е до петък.

Поправките предвиждат премиерът, вицепремиерите или министър, който не е отговорил в законния срок на въпрос или питане, да е длъжен в десетдневен срок да се яви лично пред Народното събрание и да даде обяснение защо не е изпълнил задължението.

Завръща се и т.нар. блиц контрол, който беше премахнат по време на последното правителство на Бойко Борисов. Сега в последните до два часа от заседанието в първия четвъртък на всеки месец премиерът и вицепремиерите ще се явяват пред Народното събрание, за да отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

Предвижда се достъп на медиите до Народното събрание, както и тяхното придвижване в сградата, да са свободни и неограничени. В края на 44-ото Народно събрание, когато ГЕРБ управляваше с ОП, медиите нямаха своден достъп до депутатите, нямаха и свобода на придвижване.

Освен това няма да има допълнителни възнаграждения, които да се дават на депутати по работата им за "приоритетни за България задачи".

Идеята на председателя на парламента Ива Митева пленарните заседания да не са всяка седмица, за да се фокусират депутатите върху работата по комисии, не е внасяна. Темата вероятно ще бъде поставена по-детайлно, след като се види как ще работи парламентът.

Промените в правилника предвиждат сливане на комисии и създаване на нови.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?