Депутатите оставиха морските плажове държавни

Депутатите оставиха морските плажове държавни

Плажната ивица остава изключителна държавна собственост, решиха  депутатите, след като приеха в четвъртък на второ четене спорния член 6 от проектозакона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Така народните представители окончателно отхвърлиха предложението голяма част от морските плажове да станат притежание на общините и да могат те да ги отдават на концесии.

Спорът между  коалиционните партньори по собствеността на пясъчната ивица ескалира миналата есен, когато БСП заяви, че прехвърлянето на голяма част от  плажовете към местните власти, предложено от НДСВ, противоречи на конституцията. ДПС обаче защити позицията на жълтите, че след като собствеността се урежда със закон, това не противоречи на конституцията, според която плажовете за изключителна държавна собственост.

Сега в текста се записа, че морските плажове са публична държавна собственост и ще се стопанисват от нея. Притежание на общините ще са брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите. Местните власти няма да имат право да ги трансформират в частна общинска собственост.

Изключение са дигите в държавните имоти извън границите на населените места, прие парламентът.

Плажните концесии до 10 години

Депутатите гласуваха още плажовете, заедно с прилежащата им акватория да могат да се предоставят на частно стопанисване за срок до 10 г. по реда на Закона за концесиите.

Първоначално в текста на закона бе записано, че концесията ще в срок от 10 г., но след две гласувания депутатите приеха предложението на Тодор Батилов от “Атака” и така тя стана до 10 г.

Концесията не може да бъде повече от 200 м, предвиждат още приетите текстове, като наемателят трябва да осигурява свободен безплатен достъп на морския плаж и да поставя указателни табели със схеми на отделните зони и условията на концесията.

В случаите, когато няма предоставена концесия, плажовете да се управляват и поддържат от собствениците им, записаха депутатите.

Тридесет на сто от сумата на концесионното плащане за обектите ще се внася в бюджета на общината, на чиято територия е плажът.

НС реши още на територията на Черноморското крайбрежие да се създадат две охранителни зони -  едната е "А" с режим на особена защита и обхваща крайбрежната ивица, дюните, част от акваторията на Черно море и 100 м от прилежащата територия. Там ще е забранено строителството.

Втората зона "Б" е територия със специален режим за опазване на ресурсите. В нея ще се разрешават нови строежи, но при спазването на условия за височината на сградите и плътността на тяхното разполагане. Записаното изискване е в зона “Б” плътността на застрояване да е до 30 на сто,  средната височина на постройките да е до 15 м., а минималната озеленена площ е предвидено да е 50%.

Депутатите отхвърлиха предложението на Любен Дилов-син (ОДС) и Тодор Батилов за въвеждане на изискване съоръженията по плажовете да се правят за срок от 8 месеца и след това да се демонтират. Те поискаха постройките да не се правят от цимент и бетон.

По време на дебата в пленарна зала Дилов-син посочи, че съществуват целогодишни курорти, в които комплексите и заведенията са направени само от естествени материали. По думите му няма нищо по-трайно по българското

Черноморие от временните съоръжения.

Без ежегодни кметски заповеди срещу летните строежи

НС забрани извършването на строителни работи в черноморските комплекси в периода от 15 май до 1 октомври всяка година. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи.

Досега всяка година кметовете на черноморските общини трябваше да издават заповеди за спиране на строежите в курортите.

Разрешава се още и създаване на нови или разширяване на границите на ваканционни селища при плътност на застрояване до 30 на сто, интензивност - до 1,2 на сто, а средната височина на застрояването да е до 10 м.

За изграждането на нови  вилни зони или разширяването на границите им се ограничава плътността на застрояването до 40 на сто, интензивността - до 0,8 на сто, а височина на застрояването до 7 м.

Парламентът отхвърли предложенията на Любен Дилов-син, Евдокия Манева (ДСБ), Борислав Великов (НДСВ) и Долорес Арсенова (НДСВ) разрешенията за строеж на курортни комплекси да се издават след представен договор с действаща станция за пречистване на отпадни води.

Евдокия Манева аргументира предложението с искането собствениците на хотели да бъдат съпричастни към решаването на проблема с отпадните води на курортите и с изграждането на пречиствателни станции, а не това да е проблем само на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?