Депутатите оставиха здравната каса сама да се оправя с болниците

Няколко дни преди да вземе решение как да се справи с прогнозирания преразход и свръх хоспитализация, в четвъртък Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) запозна с проблема членовете на здравната комисия в парламента. От своя страна депутатите посъветваха касата да се оправя сама.

В понеделник от НЗОК предупредиха, че болниците са представили отчети за 80 млн. лв. при таван от 64 млн. лв., а през първите три месеца на годината пациентите, минали през лечебните заведения, са били 6% от здравно осигурените у нас. От здравния фонд се съмняват, че повишеният прием на пациенти е нереален, затова започнаха спешни проверки.

В момента проверяваме около 86 болници в цялата страна, каза пред депутатите директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Очаква се в понеделник Управителният съвет на касата да реши как да се справи с проблема. Обсъжданите възможности са две – да се намалят цените на клиничните пътеки или да се изчака още един месец, за да види какъв резултат ще имат предприетите мерки.

По думите на Тодорова трябва да се промени и механизмът на клиничните пътеки, по които има най-голям преразход. Според Хасан Адемов (ДПС) обаче това ще ограничи достъпа на хората до здравеопазване. От касата отрекоха, като посочиха, че това само ще пренасочи пациентите към по-големите високотехнологични болници.

Около час и половина депутатите обсъждаха проблема, но много от присъстващите бяха на мнение, че касата трябва сама да реши какви мерки да вземе, като посочиха, че комисията няма правомощия да се произнесе по въпроса.

С този доклад НЗОК се опитва да си измие ръцете, че не може да управлява бюджета си, коментира Атанас Щерев от НДСВ.

Независимият депутат Лъчезар Иванов определи искането на НЗОК за изслушване в комисията като подготовка за орязване на клинични пътеки. Според мнението на Ваньо Шарков (ОДС) клиничните пътеки са недофинансирани и това принуждава директорите на болници да действат като “живи дяволи”.

Васил Паница от ДСБ смята, че ако здравната вноска не бъде увеличена, проблемът с преразхода ще продължи да съществува. Според него вноската, която в момента е 6%, трябва да скочи най-малко с 2-3%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?