Депутатите от БСП искат, но не могат да се откажат от заплатите си

Цвета Караянчева

Депутатите от БСП, които за пореден път напуснаха парламента, може и да са заявили, че се отказват от заплатите си, но засега няма как да спрат да ги получават. Това се разбира от отговор на председателя на парламента Цвета Караянчева до лидера на БСП Корнелия Нинова.

В сряда управляващите обявиха, че обмислят промяна в правилника за дейността на парламента заради отсъстващите депутати от БСП. Причината - в момента народните представител от БСП имат неизвинени отсъствия, но въпреки това в края на месеца би трябвало да получат една трета от заплатата си. Отделно, те имат да получават допълнителните си възнаграждения за работата си в парламентарни комисии, както и да взимат пари за нещатни сътрудници.

През тази седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" дадоха заявка, че може да орежат всички пари за отсъстващите депутати, а Корнелия Нинова отговори с писмо до Караянчева, че депутатите ѝ се отказват доброволно от възнагражденията си. Ден по-късно председателят на парламента отговори, че няма законова възможност социалистите сами да се откажат от заплатите си - нито според правилника на парламента, нито според конституцията.

"Писмото на Корнелия Нинова, че депутатите ѝ се отказват от заплатите, е само една декларация", обясни Караянчева.

Така в БСП, искат или не, ще получават тази една трета от заплатата си. Ако я получават по банков път, тази сума просто ще им бъде изплащана всеки месец. А ако са заявили, че искат да получават парите си в брой и не ги вземат от касата - парите ще се натрупват и ще чакат депутатите да си ги вземат.

Караянчева се мотивира и с факта, че от възнагражденията на депутатите се удържат пари за осигуровки. Това обаче поражда въпроса как ще се плащат тези осигуровки, ако управляващите спазят заканата си и запишат в правилника, че за цял месец неизвинени отсъствия депутатите няма да получават нищо.

В момента депутатите от БСП могат да се откажат само от служебните си коли, от командировъчни и от парите, които им се дават при пътуване в чужбина, подчертава Караянчева. По думите ѝ обаче част от социалистите са взели такива пари.

"Въпреки нареждането и желанието на Нинова да не се получават пари от Народното събрание на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни", каза Караянчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?