Депутатите от ГЕРБ бламираха искането на Дянков за по-ниски заплати в КЗК

И бивши военни ще излизат рано в пенсия, 41 млн. от здравни вноски се връщат в бюджета

Депутатите от ГЕРБ бламираха вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, като не приеха предложението му да се намали бюджетът на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като "младши експерт там взема повече от мой заместник-министър".

В четвъртък бюджетът за следващата година бе гласуван на второ четене в парламентарната ресорна комисия.

При първото четене проектобюджетът на КЗК за следващата година бе намален с 400 хил. лв. Между двете четения депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев е внесъл предложение парите на комисията да се увеличат със същите 400 хил. лв. Така КЗК ще разполага с бюджет от 3 385.2 хил. лв. плюс 400 хил. лв., ако тези средства бъдат одобрени на второ четене и в пленарната зала. Дянков по-рано тази седмица се възмути от високите заплати, които получават служителите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фона на заплатите на държавните служители в останалите звена на централната администрация и заяви, че е твърдо против увеличаването на бюджета на комисията.

Депутатите не се съобразиха и с предложението на Дянков за бюджета на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, който в крайна сметка ще е с половин милион по-голям.

Депутатите гласуваха и увеличение на средствата за стандарта за издръжка на ученик, с което ще стане възможно увеличение на учителските заплати. Няколко университета също получиха повече пари.

Повечето пари идват за сметка на намаление на предвидените капиталови разходи и резерва за структурни реформи.

При гласуването на бюджета на НОИ за следващата година депутатите подкрепиха текст, който разширява възможностите за ранно пенсиониране в Кодекса за социалното осигуряване. С него се въвежда пенсионна възраст за военнослужещите, които досега можеха да излязат в пенсия само при 27 години стаж, от които 2/3 в системата. Освен действащи военнослужещи обаче, при по-леки условия ще могат да се пенсионират и хора, които преди години са били в системата, но след това са я напуснали и са работили нещо друго.

Новото предложение въвежда съвсем нова категория, която не съществува в сегашния закон - “лицата, изпълнявали военна служба“. В сегашната разпоредба на чл. 69 от КСО фигурира единствено категорията “военнослужещи“. Новата, по-широка формулировка, отваря врати за ранното пенсиониране на хора, които са минали през системата, натрупали са 18 години стаж в нея и след това са достигнали общ осигурителен стаж от 27 години на друго място.

Сега тази категория лица трябва да чака до достигане на редовната възраст за пенсиониране, която е 60 години и четири месеца за жените и 63 години и четири месеца за мъжете.

При новите условия обаче те ще могат да се пенсионират на възраст между 52 и 54 години, тъй като ще отговарят на условието “лица, изпълнявали военна служба“, без към момента на пенсионирането си да са военнослужещи.

От НОИ признаха, че се разширяват възможностите за ранно пенсиониране, но посочиха, че такова е било предложението на военното министерство. Не е ясно дали то е съгласувано с финансовото ведомство и до какви допълнителни разходи ще доведе.

При гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година мнозинството отхвърли всички предложения на синия депутат Ваньо Шарков, целящи 41 млн. лева от здравни вноски да се използват за медицински дейности през тази или следващата година, вместо да потънат в държавния бюджет в края на тази година.

Става въпрос за парите от неусвоения трансфер от НЗОК към здравното министерство, който бе обявен за противоконституционен. Шарков предложи или да се актулизира тазгодишният бюджет и парите да се преведат на болниците за надлимитна дейност, или да се прехвърлят в бюджета за догодина. Мнозинството на ГЕРБ в комисията обаче отхвърли това предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от България