Депутатите от СДС се надяват Петър Стоянов да откаже "поръчката" за КС

Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Йордан Бакалов. Снимка: БГНЕС

Депутатите от СДС се надяват бившият президент и лидер на партията Петър Стоянов да откаже номинацията за конституционен съдия заради начина, по който бе направена – под диктовка на ГЕРБ в опит да си измият ръцете по скандала "Марковска". Както писа Mediapool още във вторник, когато ръководството на СДС издигна Стоянов след договорка с Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на най-старата дясна партия, десетимата народни представители от СДС не желаят да участват в схемата.

 

Официалната позиция на лидера на парламентарната група (ПГ) на СДС Мартин Димитров е, че все още нямат кандидат, тъй като Стоянов поиска три дни за размисъл и не е казал приема или не да бъде предложен за член на Конституционния съд (КС). Освен това в ПГ на Синята коалиция не е постъпило решението на ръководството на СДС от вторник за номинирането на Стоянов.

 

Така се влезе в "Параграф 22", тъй като се предполага, че Петър Стоянов поиска трите дни, за да разбере дали всички депутати от СДС ще подкрепят кандидатурата му, спазарена между лидера на партията Емил Кабаиванов и премиера Бойко Борисов през главата на парламентарната група, с която Кабаиванов е в открит конфликт.

 

През тези три дни сините депутати няма да излязат с официално становище – "ще изчакаме той да си каже неговото, да видим колко струва", коментираха неофициално представители на СДС в сряда.

 

Бившите президенти затова се ползват с осигурено финансиране и привилегии след изтичането на мандата им, "за да не влизат в нечисти игри и да не участват в простотии", допълниха те.

 

Стоянов и Борисов винаги имат резервния вариант да внесат номинацията през Яне Янев, коментираха иронично депутати СДС.

 

ГЕРБ също се въздържат от официално становище. Неофициално заявиха: "Бойко Борисов каза какво да се направи, да се оправят".

 

Мартин Димитров даде да се разбере, че той и колегите му не са склонни да участват в постановката.

 

"Много пъти съм казвал, че моите лични отношения с премиера Борисов са чудесни и те ще си останат такива, но никога не бих позволил СДС да стане жертвено агне, както става в момента. За нашите избиратели и въобще за десните хора в България. Сега става ясно, че някой отвън дава някакви поръчки и те се изпълняват след това в СДС. Това е недостойно", коментира Мартин Димитров.

Депутатът от СДС Димо Гяуров каза, че в ситуацията определено има нещо непочтено и задкулисно.

"Фактологията и хронологията говори за това. Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако някой изобщо е ходил при него. Не е изключено да се стигне до парадокса, при който Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция. Обидното е, че някой се опита да ни употреби. За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС", коментира Димо Гяуров.

"Бяхме поставени в меко казано неловко и много неприятно положение. Оттук нататък който и да подкрепи която и да е кандидатура на СДС, би изглеждал като човек на конец при премиера Борисов. Аз не искам да изглеждам така. Тук въобще не става въпрос за личността г-н Петър Стоянов. Става въпрос за принципи, чест и достойнство. Аз разчитам на интелекта на г-н Стоянов", допълни Димо Гяуров.

Той не се нае да гадае какво решение ще вземе Петър Стоянов, нито пък дали ще се намери депутат от СДС, който да изпълни поръчката на ГЕРБ и да внесе кандидатурата на бившия президент. "Не мога да знам. Не искам да подозирам колегите си в разни задкулисни действия", каза Гяуров.

Колегата му Йордан Бакалов изрази съмнение, че сините депутати ще подкрепят Петър Стоянов.

"На този етап не виждам желание от колегите някой да внесе кандидатурата на Петър Стоянов, защото формално така или иначе няма такава", каза той.

Според него дали Стоянов ще се съгласи, си е лично негово решение. "След като е стигнал дотук явно има мерак за тази позиция. Но позицията, която според мен той иска да заеме, не е член на КС, а негов председател", каза Йордан Бакалов.

Той и колегите му са убедени, че всичко е било предварително договорено с премиера Борисов.

"Естествено, вие толкова ли сте наивни, за да мислите, че от вчера се решава това?! То е решено много преди това. Просто трябваше да се намерят изпълнителите, които трябваше да го реализират", каза Йордан Бакалов.

Ходът на Бойко Борисов с карловския кмет Кабаиванов за издигане на Петър Стоянов бе явен политически сигнал за колаборация на "Раковски" 134 с ГЕРБ в момент, когато друга част от партията начело с Мартин Димитров и евродепутата Надежда Нейнски учредиха фракция "Единство", която цели общи действия с ДСБ, запазване на Синята коалиция и опозиционно поведение спрямо ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов лаконично призова СДС да не допускат позорът от скандала "Марковска" да се стовари като боклук в техния двор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?