Депутатите отхвърлиха освобождаването на студентските такси

Либерализирането на студентските такси бе окончателно отхвърлено в четвъртък, когато парламентът прие на второ четене промените в Закона за висшето образование.

Както и досега крайната дума за таксите ще има правителството, като предложение за техния размер ще правят академичните ръководства до министъра на образованието. Запазва се и ограничението за техния размер – те не могат да надвишават 30% от издръжката на един студент.

Първоначално просветният министър Даниел Вълчев предлагаше университетите сами да определят таксите си за обучение, като съпартийтиците му от НДСВ настояваха по желание ВУЗ-овете да могат ги вдигат до пълния размер на издръжката.

Срещу тази идея обаче възразиха депутатите от левицата, според които това ще доведе до безконтролно увеличение на таксите. Така след известни дискусии в управляващата коалиция миналата седмица парламентарната комисия по образование без особени дискусии и обяснения отхвърли предложенията на жълтите и прие текстове, които до голяма степен запазват сегашното положение.

Преди ден обаче Вълчев декларира, че няма да се откаже от либерализирането на таксите и ще лансира идеята отново в новия закон за висшето образование, който готви ведомството му.

Частична остана промяната за броя на студентите, които университетите ще обучават. Вместо сами да решат колко първокурсници да приемат до запълване на свободния си капацитет, през тази учебна година те могат да увеличат приема само с една четвърт, решиха депутатите. Както и при таксите, това трябва да стане с одобрението на просветния министър и кабинета.

Парламентът реши още, че колежите вече ще дават диплома за “професионален бакалавър”, а не както досега за “специалист по”. Мотивът бе, че досегашната степен бе неразпознаваема в Европа.

Новата степен ще получат и всички колежани, които вече са завършили като “специалист по”.

Обучението, както и в момента, ще трае три години и ще дава 180 кредита. За разлика от обикновените бакалаври обаче, професионалните бакалаври ще могат да запишат само магистратура но по същата специалност, която трае две години.

За да обучават професионални бакалаври, обаче колежите трябва да отговорят на по-високи изисквания за акредитация. Това трябва да стане в срок от една година.

Законовите корекции бяха приети няколко часа преди началото на студентски протест заради проблемите в сектора. Пред храм-паметника “Св. Ал. Невски” се събраха по-малко от стотина демонстранти.

Те настояват за по-качествено образование и искат това да бъде приоритет в развитието на страната. Според тях направените от депутатите промени са само кръпки и трябва да се изготви дългосрочна стратегия за развитието на висшето образование.

Студентите се обявиха против корупцията в образованието, приватизацията на общежитията, ниските заплати на преподавателите и настояха за по-високи стипендии.

Очаква се към 20 часа протестиращите да направят светлинен лъч във формата на меч, който ще символизира победата над безотговорната държавната политика в областта на образованието.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?