Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да намалят заплатите и отпуските си

Данаил Кирилов пресметна, че ако се плаща за участие в гласувания, Корнелия Нинова трябва да получи 110 лева и 20 стотинки

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да намалят заплатите и отпуските си

Мнозинството в парламента отхвърли с 65 гласа "за", 48 "против" и 55 "въздържал се" предложението на "БСП за България" за намаляване и замразяване на възнагражденията на народните представители и за намаляване на отпуските им. Промяната в правилника на Народното събрание подкрепиха само депутатите от левицата, а от другите парламентарни групи гласуваха "против" и "въздържал се".

С проекта се предлагаше възнаграждението на народните представители да бъде намалено с близо 600 лева и фиксирано в размер на 2 976 лв., каквото е било в края на миналия парламент, както и да не се преизчислява до края на мандата. Освен това се предлагаше ваканцията на Народното събрание да бъде само от 1 до 31 август, а по коледните и великденски празници депутатите да почиват толкова, колкото са официалните неработни дни. 

Депутатите от мнозинството обаче определиха предложението на левицата като популистко и като унижение за народните представители.

По време на петъчното пленарно заседание лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че се с предложенията се цели постигане на справедливост и равнопоставеност с гражданите.

"Вие не представлявате интересите на народа, в които интереси се клехте. Вие тук си пазите парите и благините, но рано или късно това ще стане. Аз съм гарант за това. Когато народът реши БСП да има мнозинство в този парламент, ние от "БСП за България" сме гарант, че това ще бъде първият акт на онова Народно събрание, в което ще имаме мнозинство", коментира тя.

От ГЕРБ предложиха народните представители да получават фиксирано месечно възнаграждение, умножено по коефициент на участие, който да се формира от брой гласувания в пленарната зала.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи разпечатка на хиляда гласувания в периода от февруари и март. 

"Хиляда гласувания, госпожа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, което значи, че ако наложим този коефициент по отношение на базовото възнаграждение, което предлагате, нейното възнаграждение трябва да е 110 лева и 20 стотинки, което би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда, госпожо Нинова", посочи той.

Да си премерим благотворителността

В края на обсъжданията Вежди Рашидов поиска думата, за да определи дебата като "унизителен"."Бил съм 10 години министър и се научих да нося отговорност. Не се сетихте един лев да дадете за Велко Кънев и Гого от "Тоника". Като са ви толкова големи заплатите, дайте ги на бедните, но не унижавайте българския депутат", призова той.

"Приберете си децата от Америка и нека да отидат в Кърджали да берат тютюн. Почна наистина да ме е срам. Това ли е основното занимание? Всеки ден подривате авторитета на българския депутат. И хората с много високи заплати не ни обичат", каза Рашидов в своето заключение.

Думите му предизвикаха лидерката на БСП Корнелия Нинова, която явно прие ″откровенията″ му като призив да си премерят благотворителността. Ето защо тя заключи, че всеки месец ще дарява 600 лева от заплатата си на нуждаещ се гражданин.

Лидерката на левицата обяви, че дебатите в пленарната зала са били срамни. А обвинението от страна на ГЕРБ, че тя самата е участвала в 37 от 1000 гласувания, нарече "принизяване на дебатите". По думите на Нинова най-ясно се вижда как се работи в парламента в петък по време на парламентарния контрол, когато залата е практически празна. Отсъствието на депутатите трябвало да се санкционира с глоби, смята още социалистката.

Йордан Цонев от ДПС също коментира казуса. "Гласувах против, защото това е самоунижение, дори и мотивите са такива. Ако има ниско качество – наш дълг е да го повишим. Голяма част от мотивите бяха неверни", аргументира се той.

Споделяне

Още от България