Депутатите отхвърлиха удължаването на комисията за НДК

Депутатите отхвърлиха удължаването на комисията за НДК

Със 103 гласа "против" мнозинството в Народното събрание, след дълги дебати, отхвърли предложението на БСП и ДПС да бъде удължен срокът за работа на временната комисия за НДК до края на септември 2017 г.

"За" бяха 92 народни представители от БСП, ДПС и "Воля". Един депутат се въздържа.

В края на юни анкетният орган бе създаден за срок от един месец, т. е. до 29 юли.

Според мотивите на вносителите е "потвърдено", че 3.5 млн лв. от целевите средства, отпуснати на НДК за председателството на Съвета на ЕС, са изразходвани не по предназначение. Неизяснен е останал въпросът дали е имало натиск и от кого върху изпълнителния директор на дружеството. ПГ на "Воля" също поиска удължаване, защото съмненията за корупция оставали.

"Пълна загадка е кои са тези обстоятелства, довели до това емблема на българското председателство да стане касичка на "стани богат", някой е пожелал да стане богат", заяви Атанас Костадинов от левицата.

Депутатите приеха доклада на комисията със 105 "за" и 91 гласа "против".

В него НС препоръчва на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. проверка за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г. Депутатите от комисията са се обединили, че са налице съмнения за извършени нарушения и следва да се произнесат съответните компетентни органи.

"Защо правителството си играе на пинг-понг с НДК като сменя принципала", попита Румен Гечев от БСП. Той посочи, че Мирослав Боршош е разполагал с по-големи права от изпълнителната власт. "Става въпрос за големи загуби, за дерибейство на Боршош в НДК, наесен ви чакат много въпроси и оставка на правителството", продължи депутатът. Според него за НДК нямало специална сметка, за да може бившият вече изпълнителен директор да не се отчита и парите да отиват където трябва.

"Много неподходящ ментор сте, г-н Гечев, трябва да си заровите главата в пясъка като щраус, защото не можете да докажете това, което казахте", отговори Снежана Дукова от ГЕРБ.

Председателят на комисията Диана Йорданова, също от ГЕРБ, напомни, че служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност за 2016 г. Миросалв Боршош.

"Няма да избягате от истината, колкото и да се опитвате да го направите", коментира Велислава Кръстева от ДПС. "Известно е, че аферата "НДК" срина европейския имидж на България, както и че върху Боршош има чадър", добави тя. По думите ѝ е неизвестно на какво се дължи търпението на премиера Борисов.

"ГЕРБ не е тефлонов тиган, за да не се лепи нищо по него, управляващата партия имало от какво да се притеснява, защото това е голям корупционен скандал", допълни колегата ѝ Йордан Цонев. Той посъветва мнозинството да остави процеса да се доразвие като се удължи срокът за действие на комисията.

За времето на функциониране на комисията депутатите изслушаха бивши и настоящи министри, сред които Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Боил Банов, а на закрито заседание - и главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Димитър Георгиев, директора на агенцията за финансова инспекция Георги Начев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?