Депутатите отхвърлиха увеличение на пенсиите със задна дата

Очаквано в четвъртък парламентът отхвърли законопроект за увеличение на пенсиите със задна дата. Предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, направено от ДСБ, предвиждаше всички пенсии да бъдат преизчислени на базата на средния осигурителен доход за миналата година.

По този начин пенсиите щяха да скочат с 20%. Според вносителите с промените за един и същи трудов стаж и едно и също осигуряване ще се получават еднакви пенсии.

Това ще заличи голямата разлика от около 30-40 процента в пенсиите на хора, които са получили своите пенсии преди и след влизането в сила на Кодекса за социално осигуряване, аргументира се Антонела Понева от ДСБ при обсъждането на проекта.

Според управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков предложението е добро, но е твърде скъпо. Това ще струва на държавата около 800 млн. лева, които не са предвидени в бюджета за тази година. Според вносителите парите могат да дойдат от бюджетния излишък.

Решението на Народното събрание съвпадна с поредния протест на пенсионерите срещу ниските доходи, които получават. Този път демонстрантите заплашиха, че няма да гласуват на изборите за евродепутати. 

Депутатите приеха на първо четене друга промяна в Кодекса за социално осигуряване. Според одобрения текст управителят на НОИ ще получава възнаграждение като на председател на парламентарна комисия или около 1800 лева месечно.

Споделяне

Още от България