Депутатите отхвърлиха увеличение на пенсиите със задна дата

Очаквано в четвъртък парламентът отхвърли законопроект за увеличение на пенсиите със задна дата. Предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, направено от ДСБ, предвиждаше всички пенсии да бъдат преизчислени на базата на средния осигурителен доход за миналата година.

По този начин пенсиите щяха да скочат с 20%. Според вносителите с промените за един и същи трудов стаж и едно и също осигуряване ще се получават еднакви пенсии.

Това ще заличи голямата разлика от около 30-40 процента в пенсиите на хора, които са получили своите пенсии преди и след влизането в сила на Кодекса за социално осигуряване, аргументира се Антонела Понева от ДСБ при обсъждането на проекта.

Според управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков предложението е добро, но е твърде скъпо. Това ще струва на държавата около 800 млн. лева, които не са предвидени в бюджета за тази година. Според вносителите парите могат да дойдат от бюджетния излишък.

Решението на Народното събрание съвпадна с поредния протест на пенсионерите срещу ниските доходи, които получават. Този път демонстрантите заплашиха, че няма да гласуват на изборите за евродепутати. 

Депутатите приеха на първо четене друга промяна в Кодекса за социално осигуряване. Според одобрения текст управителят на НОИ ще получава възнаграждение като на председател на парламентарна комисия или около 1800 лева месечно.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: