Депутатите отхвърлиха ветото срещу ограниченото къмпингуване

Депутатите отхвърлиха ветото срещу ограниченото къмпингуване

Парламентарната комисия по регионално развитие не се съобрази с наложеното от президента Румен Радев вето върху ограничената възможност за диво къмпингуване чрез вкарването на палатки, кемпери и каравани в специални места, които обаче още не е ясно къде и от какъв тип ще са и дали ще са достатъчни за този вид туристи.

На заседание на комисията в сряда с един глас повече ветото бе преодоляно и депутатите прегласуваха върнатите два параграфа от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. От гласували 13 членове на комисията седмина бяха "за" повторно приемане на поправките, а останалите шестима – "против".

Срещу поправките започна поредица от протести, организирани от групата "Бетономорие", против тях се изказаха и членове на Българското кемпер общество. Въпреки това обаче управляващите остават непреклонни за рестрикциите.

Сега ветото трябва да мине и през пленарна зала, където също се очаква безпроблемно да бъде преодоляно и управляващите да бетонират поправките. Те освен ограниченията за къмпингарите предвиждат и забрана за разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение глобите ще са от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Правният съветник на държавния глава Румен Радев – проф. Емилия Друмева, защити ветото и посочи, че то е инструмент за балансиране между различните власти и възможност за преосмисляне и бърза и ефективна корекция.

В изказването ѝ народният представител от ГЕРБ Александър Ненков видя политическо говорене. Той изрази несъгласие с мотивите на Румен Радев за ветото и оспори съответствието им с приетите от мнозинството поправки, както и да се ограничават конституционни права.

"Никой никога не е имал за желание да забранява създаването на условия и да ограничава конституционни права на гражданите те да прекарват своето време по начин, по който те пожелаят“, заяви Ненков. Той остава на мнение, че ограниченията са правилни и даде пример, че така било уредено къмпингуването във Франция, Италия, Германия, Великобритания, Гърция, Испания.

Според него не трябвало "да търсим начин да се покажем пред обществото, защото хората не винаги вникват в този въпрос". "С вашата помощ могат да се направят добри условия тези хора да знаят къде могат да отидат и да разположат своите палатки и кемпери“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Според Ненков така щял да се създаде елементарен ред за разполагане на палатки и кемпери срещу заплащане.

"Не смятайте, че някой политизира Закона за Черноморското крайбрежие - ако подкрепим ветото ще дадем възможност гражданското общество да се успокои", отвърна му депутатът от БСП Дора Янкова. Тя посочи, че има граждански протест срещу тези поправки и солидни позиции срещу тях.

"Ние сме длъжни да имаме и очи и уши и сетива за всичко това, което се говори в обществото“, коментира още Янкова и изрази притеснение, че наредбата, уреждаща условията и изискванията за създаване на места за къмпингуване ще се забави, а междувременно любителите на този вид ваканция няма да могат да почиват по този начин заради заплахата от солени санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?