Депутатите отхвърлиха ветото върху ограничените за чужденци сделки с ниви

Върнатите от президента Росен Плевнелиев поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, ограничаващи правота на чужденци да купуват ниви бяха прегласувани във вторник със 127 гласа на депутати от "Коалиция за България" ДПС и "Атака". В процедурата по отхвърляне на ветото на държавния глава не участваха ГЕРБ, а председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от левицата изчете единствено юридическите аргументи в подкрепа на текстовете от закона.

 

Дискусията се сведе до становищата на "Атака" в подкрепа на ограниченията, а националистът Десислав Чуколов обяви, че партията му ще внесе предложения за допълнителни ограничения за покупката на земя от чужденци, за да не може по думите му всеки, който е решил, да дойде и да купува "тази българска земя, за която се е ляла кръв".

 

Гален Монев също от "Атака" обяви, че не е съгласен с аргумента на Плевнелиев за налагане на ветото, защото въведената уседналост от 5 години за евентуалните купувачи на ниви засяга интересите на българите, живеещи в чужбина.

 

Светла Бъчварова също посочи, че това изискване не е пречка пред емигриралите граждани на страната, защото всеки един от тях е живял в България. В подкрепа на ограничението тя допълни, че "не можеш да обработваш земя, когато се намираш в друга държава". Шефката на агрокомисията обясни, че засегнати от тези текстове ще само лица, които наскоро са придобили наше гражданство.

 

Тя коментира още, че България е единствената страна в ЕС, в която няма законодателство, защитаващо земята. По думите ѝ законът за собствеността на земеделските земи .изцяло съответства на правото на Общността.

 

"Хубаво е, че в Конституцията е записано, че земята е национално богатство, но оттам нататък няма никакви полезни стъпки в насоката това национално богатство да бъде използвано в интерес на българските граждани, в това, че държавата трябва да произвежда продоволствени стоки при условия, че във всяка една държава този ресурс е ограничен", каза Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България