Депутатите пак намалиха рекламата в БНР и БНТ

Парламентарната комисия по гражданското общество и медиите прие в четвъртък предложените от председателя ѝ Иво Атанасов (БСП) промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ) във връзка с рекламата по БНТ и БНР. Депутатите обсъдиха и промени, свързани с лицензирането.

С приетите в четвъртък на първо четене изменения се коригираха промените в ЗРТ, направени с преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2006 г., с които времето за реклама на държавните БНТ и БНР се изравнява с това на частните електронни медии. Атанасов уточни, че според финансовото министерство ставало дума за “досадна грешка”.

Според одобрения от комисията нов “стар” текст в закона, БНТ и БНР имат право на 15 минути реклама на ден (4 минути на час и 5 минути в прайм тайма), а търговските оператори могат да излъчват реклама по 12 минути на час.

По време на заседанието на комисията генералният директор на БНТ Уляна Пръмова настоя за премахването на ограничението от 5 минути в прайм тайма с мотива, че това няма да наруши баланса в рекламния пазар в България. Предложението ѝ обаче бе оставено без реакция от депутатите.

На заседанието стана ясно още, че Съветът за електронни медии (СЕМ) е започнал лицензирането на 21 радиостанции, една национална и 59 регионални телевизии. Това съобщи председателят на съвета Райчо Райков.

Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО) призова Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да публикува свободните честоти, а СЕМ - да оповести приоритетите си в лицензирането.

На предишно заседание на комисията от КРС обявиха, че от инженерно-техническа гледна точка честотният спектър за радио в 18 от най-големите градове на България е изчерпан, а заради новата писта на летище София може да се наложи премахване на радиостанции и намаляване на мощности. Причината е, че диапазонът, в който се осъществява радиоразпръскването, е много близък до този, в който работят навигационните системи за кацане.

От КРС обявиха още, че само БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия работят с нормален лиценз, а останалите са с временен. Армията държи голям брой честоти, чието освобождаване обаче ще бъде трудно, допълниха още от комисията.

Споделяне

Още от България