Депутатите пак отстъпиха за осигуровките на земеделците

Парламентът прие окончателно бюджета на НОИ за 2018 година

Депутатите пак отстъпиха за осигуровките на земеделците

Минималният осигурителен доход за земеделските производители догодина ще е 350 лева вместо първоначално предложените 480 лева. Така минималният доход, върху, който ще са длъжни да се осигуряват земеделските и тютюнопроизводителите нараства само с 50 лева вместо планираните 180. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

До поредната отстъпка се стигна по предложение на депутата от БСП Светла Бъчварова, което беше подкрепено от управляващите. Дълги години минималният осигурителен доход на тютюнопроизводителите беше задържан на 240 лева, след което управляващите предприеха курс към изравняването му с минималната работна заплата. В постоянна практика обаче се превърна по искане на БСП и ДПС да бъде гласуван по-малък ръст на минималния осигурителен доход от планирания. Така и догодина минималният осигурителен доход за земеделските производители ще остане далеч под минималната заплата от 510 лева.

От ДПС предлагаха всяка година минималният осигурителен доход за земеделските производители да нараства с процента на увеличение на средния осигурителен доход и за догодина прагът да е 330 лева, а не 350 лева, но това предложение не беше прието от мнозинството.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС) заяви, че погрешно групата на тютюнопроизводителите се смята за социално привилегирована. По думите му тази група е донор на социалната система, тъй като 55% от постъпленията от акцизи идват от работата на тютюнопроизводителите. Той посочи, че приходите от акцизи възлизат на 1.7 млрд. лева догодина.

С окончателното гласуване на бюджета на НОИ за 2018 година депутатите приеха рамка от 11 млрд. лева за социални плащания. Най-сериозно е перото за пенсии, за които ще бъдат изплатени близо 9.5 млрд. лева догодина.  За социални помощи и обезщетения са предвидени 1.4 млрд. лева.

Мнозинството отхвърли алтернативните предложения на ДПС и на БСП за повече пари в бюджета, въпреки упреците, че за пореден път се залагат силно подценени приходи. Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира, че е станало традиция да се залагат по-малко приходи, а в края на годината да се отчита преизпълнение. “И в края на 2017 година ако не падне правителството, ще видите, че е така“, обърна се той към управляващите.

Бюджетът на ДОО за следващата година предвижда ръст на всички пенсии с 3.8% от 1 юли. От 1 януари 2018 г. коефициентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще бъде 1.169.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 30 юни 2018 г. остава 200 лв., а от 1 юли се увеличава на 207.60 лв.

Пенсионната осигурителна вноска се вдига с още 1 процентен пункт от 1 януари 2018 г., като се запазва съотношението между плащанията от работника и от работодателя.

От 2018 г. се увеличава възрастта за пенсиониране на жените - с два месеца, а на мъжете - с един месец. Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола ще се повиши с по два месеца.

Минималното обезщетение за безработица се увеличава от 7.20 лева на 9 лева и се определя дневен максимален размер – 74.29 лв.

Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години се повишава от 340 до 380 лева. От БСП предложиха обезщетението за майчинство да се изравни с минималната работна заплата и да стане 510 лева, но това не получи подкрепа в пленарна зала.

Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва 2 600 лв. Срещу това възразиха от левицата, които предлагаха той да стане 3 300 лева, но предложението им отново не беше прието.

Министър Бисер Петков посочи, че целта е да се остави разполагаем доход във високо доходните групи и да се стимулира третият стълб на пенсионна система - допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Петков обясни, че освен това максималният осигурителен доход е регулатор за максималния размер на пенсията, която е фиксирана на 35 процента от него, т.е. 910 лева. “Увеличаването на максималния осигурителен доход има двупосочен ефект в бюджета на ДОО - увеличение на приходите, но същевременно и увеличение на разходите, което понякога се игнорира“, добави той. 

Споделяне

Още от България