Депутатите подхванаха поправки “на парче“ в ГМО-закона

Депутатите подхванаха поправки “на парче“ в ГМО-закона

Промените в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), които втори месец предизвикват спорове в парламента и в обществото, в петък отново разбуниха духовете в Народното събрание. Скандалът тръгна по обяд в две направления – първо опозицията настоя дебатът по промените да бъде отложен за другата седмица, тъй като по същото време заседаваше и ресорната екокомисия, която гледаше на второ четене текстове от тях. Въпреки протестите в пленарна зала, шефът на НС Цецка Цачева ги отклони и заяви, че може да се пристъпи към гласуване на безспорните членове.

Вторият спор пък тръгна след гласуването на тези текстове, когато левицата и десницата дадоха отделни изявления, в които настояват за отмяната им.

В пленарна зала депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев заяви, че е "абсурдно едновременно законопроект да бъде гледан в ресорната комисия и в пленарната зала. Освен това задължително е 24 часа преди дискусията в залата народните представители да разполагат с доклада по законопроекта“.

Колежката му Мая Манолова определи като безпрецедентна ситуацията и като безотговорно "на крак" да се обсъждат и да се внасят в залата такива важни промени, както и "да се отворят вратите за ГМО" без дебат.

Курумбашев коментира, че "на повече от десет места, може би, в България се работи с ГМО в контролирани условия и нито едно от тях няма разрешение по закона". Той дори отправи парламентарно питане към екоминистъра Нона Караджова, на което тя отвърна, че откакто е приет ГМО-законът през 2005 в ресорното ѝ ведомство не са постъпвали сигнали за лабораторни опити с генетично-модифицирани организми, не са направени и подобни констатации. Тя призова Курумбашев ако има данни за ГМО-опити, да ги даде за проверка.

В кулоарите червеният депутат коментира, че законът и сега не се спазва, а се тръгва "към неговата либерализация“.

Относно промените в закона за ГМО той посочи, че не може да се налага предпазна клауза за генно-модифицирани организми, за които не е постъпила апликация към ЕС.

На отделен брифинг лидерът на СДС Мартин Димитров пък заяви, че партията предлага да се забрани да се отглеждат генетично-модифицирани организми в защитени територии. Предлага се още екологичната мрежа "Натура 2000" да бъде наложена и върху пуснатите на пазара ГМО.

"Две определения от разглежданите в момента промени в закона за ГМО влизат в противоречие помежду си и отварят възможност генетично модифицирани продукти, продавани на пазара, да бъдат отглеждани дори в защитени територии. Става дума за понятията "освобождаване в околната среда" и "пускане на пазара", смята Димитров.

Депутатът Лъчезар Тошев пък каза, че е внесъл предложение комисията по околната среда и водите да изготви допълнителен доклад за второто четене на законопроекта. "Целта е привеждане на двете противоречиви определения в съответствие с конкретната директива на ЕС“, каза той.

Сините депутати настояха екоминистерството да се присъедини към общите усилия, за да бъде спряно разпространението на ГМО в страната.

"В противен случай, ГЕРБ ще влезе в тежък конфликт с гражданите, 80 на сто от които са срещу ГМО“, каза Мартин Димитров.

Според него окончателният вариант на промените трябва да са в посока ГМО да не се отглеждат в България, освен в лабораторни условия.

Текстовете от поправките, които бяха приети в зала на второ четене, се отнасят до отглеждането на ГМО в контролирани условия. Депутатите решиха, че Министерски съвет ще приема наредба за работа с ГМО в контролирани условия.

Изрично е посочено кои техники не водят до генетична модификация, например ин витро оплождане.

Очаква се другата сряда промените в закона за ГМО да бъдат приети окончателно.

Споделяне

Още от България