Депутатите подкрепиха изпращането на контингент в Кандахар

Въпреки, че решението не зависи от парламента, комисиите по отбрана и външна политика подкрепиха увеличаването на българската мисия в Афганистан, включително изпращане на контингент в Кандахар. Само независимият депутат Петър Берон е бил против, стана ясно след заседанието на двете комисии в четвъртък, когато бяха изслушани министърът на отбраната Веселин Близнаков и на външните работи Ивайло Калфин. Преди ден правителството одобри изпращането на още 335 военни в Афганистан, от които 200 за охрана на вътрешната част на летището в Кандахар.

Според председателя на комисията по отбрана Ангел Найденов (БСП) степента на риска за бойците ни в Афганистан е “относително приемлив”.

Красимир Каракачанов от БНС смята, че министър Близнаков не е бил много убедителен за оборудването и подготовката на контингента. “Смешно е бойците да бъдат оборудвани с три минохвъргачки, три БТР-а и 6 джипа”, коментира той. От своя страна Близнаков заяви, че контингентът ще замине с “достатъчно екипировка и оборудване, включително и оръжие”.

Според председателя на външната комисия Соломон Паси (НДСВ) военната професия е рискова, но България е партньор на НАТО и трябва да спазва ангажиментите си. Паси допълни, че мисията е важна за България, особено като се има предвид, че за възстановяването на мира в Афганистан се ангажирали солидни международни организации, като ООН, НАТО, ЕС и др.  

Мисията ще струва около 40 млн. лв., които ще бъдат отпуснати от бюджета на МО. Окончателното решение на МС ще бъде взето в петък “на подпис”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?