Депутатите подкрепиха мерките срещу реекспорта на лекарства, но ще ги допълват

Депутатите подкрепиха мерките срещу реекспорта на лекарства, но ще ги допълват

Депутатите приеха на първо четене в четвъртък промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предвиждат ограничителни мерки и по-високи санкции срещу паралелния износ на медикаменти, заради който има недостиг на българския пазар.

Промените предвиждат вносът и търговията с лекарства, заплащани частично или изцяло от здравната каса, да се следи постоянно посредством електронна система. Когато за определени медикаменти се установи недостиг на българския пазар, техният износ от страната ще бъде ограничаван или напълно забраняван.

На проверка от ИАЛ подлежат лекарствените продукти, за които най-малко 5 различни аптеки в рамките на един месец подадат уведомление, че дистрибутор не е изпълнил заявката им в срок.

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще разработва два списъка – единият за лекарствата, за които временно може да направи ограничения в износа при установяване на недостиг, а другият – за медикаментите, за които в рамките на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън страната.

Лекарствените продукти, включени в ограничителния списък, ще могат да се изнасят, само ако ИАЛ не е издала заповед за ограничаване на износа на конкретния лекарствен продукт.

ИАЛ ще има право да издаде заповед само в случаите, когато се установи, че има липса или недостиг на медикаменти за българските пациенти.

Въвежда се задължение фармацевтичните фирми да поддържат резерв в количества до 10 на сто за лекарствените продукти, изчислен от потреблението на съответните лекарствени продукти през последните 6 месеца.

Част от текстовете обаче ще претърпят промени между първото и второто четене, стана ясно при обсъждането в зала в четвъртък.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) смята, че не е необходимо да има два списъка - с наблюдавани и със забранени за износ продукти , а те могат да бъдат обединени в един чрез предвидената да се изгради електронна система. Освен това тя ще предложи списъкът да се допълва и по сигнали на граждани, болници и др.

Преразгледани ще бъдат и текстовете, които изискват аптеките да подават сигнал до ИАЛ при отказана от дистрибутор доставка, за да няма възможност аптеки да притискат доставчиците си за бързи доставки на медикаменти, които след това самите аптеки да пренасочват към износ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?