Депутатите подкрепиха Пеевски за разсекретяването на доклада за КТБ

Депутатите подкрепиха Пеевски за разсекретяването на доклада за КТБ

Поправката "Пеевски" за разсекретяването на доклада на одиторската компания "АликсПарнърс" за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) бе одобрена от депутатите на първо четене в петък. 124 народни представители от общо 128 гласували подкрепиха предложените от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов корекции в Закона за банковата несъстоятелност.

Промените предвиждат синдиците на банките в несъстоятелност да публикуват на електронната си страница възложените от тях разследващи доклади на международни одиторски компании. Единствено препоръките по събиране на вземанията и налагане на обезпеченията няма да се оповестяват. Според вносителите на законопроекта измененията са продиктувани от обществения интерес и са "естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ".

Според вносителите, ако текстът влезе в сила, той ще се отнася и до изготвения от "АликсПартнърс" доклад за КТБ, който в момента е достъпен само за народните представители в секретната секция за Народното събрание. За публикуването му тече и административно дело, заведено от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов.

По време на дебатите Йордан Цонев заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада. Независимият Георги Кадиев, който е чел доклада за КТБ, добави, че няма проблем да бъдат обявени дори препоръките за събирането на вземанията на банката, защото в тях нямало нищо сериозно, което да попречи на процеса. "Още повече докладът е от 23 септември. Ако досега не е направено нищо по тези препоръки, то вече вероятно е късно", посочи Кадиев.  

"Защо международното разследване на наетата компания за КТБ се ограничи до писането на доклад, а не до събиранията на вземанията, разбира се, срещу определен процент", попита Мартин Димитров. Според него парламентът може да направи препоръка именно в посока събиране на изчезналите пари от КТБ.

Преди ден, Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и "АликсПартнърс" в съвместно изявление обясниха, че заданието на компанията е включвало три основни въпроса – проследяване на паричните потоци, изтекли от КТБ през последните години и даване на препоръки за възстановяването им; проверка на състоянието на кредитите и препоръки за събирането им и даване на препоръки за предприемане на възможни действия от всички заинтересовани страни по случая. С това одиторите и фондът на практика потвърдиха притесненията на някои депутати, че работата на "АликсПартнърс" е била предимно одиторска и аналитична и не е включвала реални действия по събирането на средствата като завеждане на дела, налагане на запори и т. н.

Депутатите в петък одобриха на първо четене и втори законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и "България без цензура". Те целят модернизиране на правната уредба на банковата несъстоятелност, включително намаляване на възнагражденията на синдиците. 

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?