Депутатите подкрепиха президентското вето върху "поправката Бакалов"

Йордан Бакалов, сн. БГНЕС

Парламентарната комисия за контрол на службите очаквано препоръча да не се приема повторно поправките в закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилен да управлява служба "Военна информация” и налагат директорът ѝ Йордан Бакалов да подаде оставка.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в парламента текстовете, които бяха предложени от БСП, но бяха подкрепени и от депутати от ГЕРБ. След приемането на закона Бакалов подаде оставка, но министърът на отбраната Николай Ненчев не я прие до произнасянето на президента. Премиерът Бойко Борисов от своя страна публично защити Бакалов и даде заявка, че депутатите от партията му ще променят позицията си при новото гласуване.

Във вторник трима от депутатите на ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а народният представител от управляващите Методи Андреев подкрепи промяната на закона. Срещу повторното приемане на закона бяха АБВ и ДПС. В залата при заседанието на комисията нямаше депутати от БСП.

Плевнелиев обяви миналата седмица, че не приема разпоредбите, според които директорът на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и с десетгодишен опит в системата.

Досега имаше възможност длъжността да се заема от цивилен служител и това позволи по-рано тази година службата да бъде оглавена от бившия служебен министър на вътрешните работи и бивш депутат от СДС Йордан Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България