Депутатите подкрепиха приемането на Черна Гора в НАТО

Депутатите подкрепиха приемането на Черна Гора в НАТО

С голямо мнозинство Народното събрание прие декларация в подкрепа на членството на Черна гора в НАТО. В документа се посочва, че страната ни поема отговорност в най-кратки срокове да извърши националните процедури по ратификация на протоколите за присъединяването на Черна гора, след като приключат преговорите.

Предложението на Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт да се добави и текст, който да гарантира правата на българските общности в Западните Балкани, не беше прието.

Народното събрание декларира готовност да извърши в най-кратки срокове националните процедури по ратификация на протоколите по присъединяване на Черна гора, след приключване на преговорите.

В декларацията се отбелязва, че подкрепата за евро-атлантическата интеграция на страните от Западните Балкани е едно от основните направления на външната политика на Република България в контекста на реализация на националните ни интереси.

Отхвърлено беше и предложението на Янаки Стоилов /"БСП лява България"/ за по-прецизна редакция - вместо "защита на правата на българските общности" да се запише "защита правата на гражданите, включително от български произход".

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова /ГЕРБ/обясни, че текстът на декларацията е добър и балансиран.

Кристиан Вигенин /"БСП лява България"/ също определи текста като балансиран и отбеляза, че той отразява последователната политика на България по отношение на Западните Балкани.
Корман Исмаилов /Реформаторски блок/ отбеляза, че смисълът на декларацията е много ясен. По думите му това е израз на окуражаване и подкрепа към Черна гора.

Решението за отправяне на покана към Черна гора за членство в Алианса беше взето от министрите на външните работи на НАТО на 2 декември в Брюксел. Официалното отправяне на поканата ще се състои на Срещата на върха на НАТО през следващата година, се посочва в становището на парламентарната комисия по външна политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?