Депутатите подкрепиха специалната защита на лекарите от посегателства

Депутатите приеха единодушно на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминират на нападенията срещу лекари и учители.

“Безспорно е, че трябва да има справедливост и правосъдие не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки български гражданин. Не можем да позволим нападенията над лекари да продължават“, заяви в парламента здравният министър Таня Андреева.

С добавянето на лекарите и учителите в списъка със защитени професии статутът им беше приравнен с този на полицаи, съдии, прокурори, следователи, държавни и частни съдебни изпълнители, митничари, данъчни, служителите на Изпълнителната агенция по горите и Министерството на околната среда и водите.

Защитата на лекарските екипи беше набързо приета в момент, когато в лекарското съсловие се надигат протести след последния случай на побой над екип от Бърза помощ. От Лекарския съюз поставиха ултиматум, че ако защитата на медиците не бъде приета до 15 юни, ще започнат ефективни протести на всички нива от системата с изключение на спешната помощ.

Предложения за защитата на лекарите бяха внесени и от четирите парламентарно представени партии, а по искане на “Атака“ под специална защита попаднаха и учителите.

При нападение над човек със защитена професия Наказателният кодекс предвижда между 5 и 15 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда, от 3 до 10 години - при средна телесна повреда, от 1 до 5 години - при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до 3 години при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?