Депутатите прехвърлиха сагата "НДК" на Сметната палата

ГЕРБ и БСП не се разбраха кой е по-виновен за "чадъра" над Боршош

Депутатите прехвърлиха сагата "НДК" на Сметната палата

Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК за периода 2015 – 2017 г. през следващата година. Тази препоръка е записана в доклада на временната комисия по сагата НДК, който беше одобрен с 10 гласа на депутатите от управляващото мнозинство ГЕРБ и "Обединени патриоти". В същото време БСП, по чието искане беше създадена комисията, и ДПС гласуваха против (9 гласа). Предстои докладът да бъде одобрен и от Народното събрание.

"Одитът ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти и обстоятелства. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети. Ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. Не на последно място, това ще подпомогне ръководството в усилията му за добро финансово управление и стабилизиране на НДК", каза председателят на временната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ.

Депутатите се обединиха около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания и представената документация от извършените проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи.

КОЙ е разперил чадър над Боршош?

ГЕРБ и БСП обаче не се разбраха кой е по-виновен за "политическия чадър" над оттеглилия се изпълнителен директор Мирослав Боршош. Той не дойде на изслушването в комисията с аргумента, че има предубедени депутати срещу него. Според него освен това изявленията му пред депутатите можело да се използват срещу него в хода на розследването за злоупотреби с парите да ремонта на НДК.

Според депутата от левицата Румен Гечев над Мирослав Боршош е имало "политически чадър". Той е бил над съвета на директорите, бил е над принципалите си, каза Гечев. Бойко Борисов назначи Боршош пред цяла България, след като беше уволнен от Лиляна Павлова. Всичко това води към следата, че Борисов е "политическият чадър", заяви Румен Гечев.

Тома Биков от ГЕРБ контрира, че не вижда подобни факти и обстоятелства от изслушванията и документите. Той отбеляза, че именно сегашното правителство е уволнило Боршош. "Ако не беше Лиляна Павлова, в момента ние нямаше да заседаваме тук, нямаше да разберем нищо и вие нямаше да знаете какво се случва в НДК. Независимо кой е назначил Боршош, важното е кой е направил разследванията и е взел мерки, и това е сегашното правителство", отговори му Биков.

Гечев, обаче настоя, че "става дума за 17 млн. лв. народна пара, с която един човек прави каквото си иска, извън законите". Казах браво на Павлова, че е събрала смелост, но цяла България знае, че Борисов го назначи обратно, не се предаде Гечев. За него е ясно, че членовете на Съвета на директорите носят същата отговорност, каквато носи и изпълнителният директор на НДК.

"Те са си взимали месечните заплати и са си кротували, което го няма в доклада. Принципалите по същия начин. Изпълнителният директор е бил над Съвета на директорите, над принципалите си. Стигаме до извода, че над принципала е и премиерът Борисов, чието име не виждам никъде (в доклада – бел. ред.)", каза Гечев.

Последва нова контраатака от страна на ГЕРБ заради бездействието на вицепремиера в служебния кабинет и настоящ зам.-председател на БСП  Деница Златева, която не уволнила Боршош.

"Не може да бъде вменявана отговорност на служебния вицепремиер Златева. Ако е отговорна Златева, то останалите принципали как така останаха безотговорни към това, което се е случвало", попита Велислава Кръстева от ДПС.

ДПС: Докладът спуска перде над случващото се в НДК

Докладът за НДК не дава отговор на най-важния въпрос - къде са парите, смята Велислава Кръстева. Според нея той "спуска едно приятно перде, една хубава завеса върху това, което се е случвало в НДК".

Кръстева заяви, че няма да подкрепи доклада, защото комисията не си е свършила работата - да изясни фактите и обстоятелствата, свързани със 17-те млн. лв. публични средства, отпуснати на НДК.

"Относно това къде са парите, този въпрос е намерил своето място в доклада. Парите са разходвани, една част от тях целево, свързани с поръчки за ремонт на сградата, но е установена разлика от 3.5 млн. лв. за разплащане на други дейности. Ако ще да удължим срока на комисията с една година, няма да установим нищо ново. Докладът ще бъде предоставен на компетентните органи, които да направят своята проверка. Ние не сме разследващ орган, а законодателен орган. Ако нещо е пропуснато в доклада, то ще бъде нанесено", отговори ѝ Диана Йорданова от ГЕРБ, която е председател на комисията. 

ГЕРБ: Показахме, че няма наши и ваши

"Превърнахте тази комисия в политически цирк. Ние показваме, че няма наши, няма ваши хора в тази държава", заключи Тома Биков от ГЕРБ.

Споделяне
Още по темата
Още от България