Депутатите пресяват гражданските кандидати за ЦИК

Ивилина Алексиева: Не съм лобирала да ставам шефка, но явно ме ценят високо

Ивилина Алексиева и Цветозар Томов. Сн. БГНЕС

Всички 16 кандидати, номинирани от неправителствени организации за членове на Централна избирателна комисия (ЦИК), заявиха вижданията си, че тя трябва да работи прозрачно и без "резки" движения. Изслушването им в гражданската комисия на Народното събрание продължи близо три часа в сряда, без да е особено ясно по какви критерии партиите ще решават кои кандидати на гражданския сектор могат да получат тяхното доверие да влязат в ЦИК, чиято дейност е строго регламентирана от Изборния кодекс.

Повечето кандидати имат и експертен, и професионален опит. Някои от тях казаха, че виждат предизвикателство в обясняването на законовите разпоредби за преференциално гласуване. Повечето са на мнение, че ЦИК трябва да проведе по-обстойна разяснителна кампания.

Председателят на гражданската комисия Мая Манолова от БСП изрази надежда, че политическите сили ще подкрепят в номинациите за членове на ЦИК поне половината от предложените от неправителствения сектор. "И гражданските организации са се отнесли достатъчно сериозно към номинирането на кандидатите. Сред кандидатите има имена, които са известни, познати, именно със защитата си на каузата за честни избори, други представители на граждански организации, които са защитавали други важни за гражданите каузи, познати лица, включително и такива, които ще видим за първи път, но, които имат впечатляващи автобиографии, с професионален опит", допълни тя.

Първа сред 16-те изслушани бе сочената за "предварително" избран председател на ЦИК Ивилина Алексиева, изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИМП) и номинирана от председателя на ИМП Борислав Цеков. Алексиева оглавява обществения съвет към комисията в НС за взаимодействие с гражданските организации, чийто шеф е Мая Манолова.

Алексиева каза, че ЦИК "трябва да е пример за добро управление". Освен това органът трябва да дава становища за Изборния кодекс, след като проследи приложението му по време на вота. Алексиева наблегна на разяснителната кампания преди изборите, която тя вижда в мащаби, надхвърлящи бюджета на ЦИК.

В отговор на въпрос Алексиева увери, че не е лобирала за кандидатурата си.

"Онова, което наистина не разбирам и мога да твърдя, е, че аз не съм говорила, преговаряла или лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че народните представители по някакъв начин са оценили високо моите качества", заяви тя.

Алексиева е сочена за най-вероятната номинация на БСП за председател на ЦИК, след като предишният фаворит на левицата - бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, е отказала поста.

Социологът Цветозар Томов, който е номиниран от девет неправителствени организации и ГЕРБ предварително обявиха, че ще го предложат за член на ЦИК от своята партийна квота, бе запитан от Борислав Цеков дали не е разтревожен от това.

"Бях коректно поканен от ръководството на партия ГРЕБ. Те съобщиха, че смятат да подкрепят моята кандидатура, нямаха никаква преки искания към мен от какъвто и да е вид", отговори му Томов.

"И аз нямах никакво основание да откажа, най-малкото предвид това, че самата процедура на номиниране на кандидатите от граждански организации изисква да бъдат подкрепени от партиите, които имат право да номинират кандидатите. За мен това е един от дефектите на Изборния кодекс. По-добре е да има самостоятелна гражданска квота. Така или иначе, съгласно действащия закон, аз нямам и моралното право да откажа на една партия, която ме подкрепя", обясни Томов.

Той каза също, че поканата си от неправителствените организаиции е получил във Фейсбук от Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Социологът каза, че ако бъде одобрен за член на ЦИК, ще напусне Гражданския съвет на Реформаторския блок, в който участва, както и социологическата си агенция "Скала"

Освен Цветозар Томов и Ивилина Алексиева пред комисията бяха представени и останалите 14 номинации на граждански организаиции, сред които преподавателят Димитър Димитров, Цветана Сурлакова, Стоил Стоилов, Евгений Стайков и Камелия Нейкова.

Партиите не са длъжни да се съобразят с номинациите на неправителствения сектор, тъй като имат право да издигнат свои политически предложения. Крайният срок за партийните кандидатури изтича в четвъртък.

По неофициална информация от гражданските предложения вероятно в новата ЦИК ще влязат Ивилина Алексиева, Цветозар Томов, Димитър Димитров и Камелия Нейкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?