Между крясъци "Буда" и "Червени боклуци"

Депутатите приеха оставката на Филип Златанов

Сн. БГНЕС

Между крясъци "Червени боклуци", "До-нос-ник" и "Буда" от двете противоположни страни на пленарната зала в Народното събрание и едноминутно мълчание в памет на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, в петък бе гласувана оставката на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Отстраняването му бе прието със 170 гласа "за".Антон Кутев от "Коалиция за България" даде своя вот против, защото не смятал, че само с този акт казусът ще се реши. Нямаше "въздържали се". "За" гласуваха и опозиционните депутати от ГЕРБ.

В продължение на близо два часа преди това дебатът се въртеше около прословутото тефтерче на Филип Златанов с взаимни нападки и обвинения в корупция и в натиск върху местната власт и бизнеса чрез държавните лостове между сегашните и бившите управляващи.

Напрежението в залата ексалира до степен улични подвиквания, когато опозицията от ГЕРБ започна да крещи "До-нос-ник" по адрес на лидера на ДПС Лютви Местан (заради съпричастността му към репресивния апарат на ДС – бел. ред.) Народните представители от опозицията "адресираха послание" и към колегите си от БСП, викайки "Червени боклуци". Управляващите пък отговориха, подвиквайки "Буда", когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата.

Преди ден същата точка от дневния ред беше отложена, тъй като управляващите настояха по време на изслушването в пленарната зала да влезе и ръководството на ГЕРБ. В сряда пък гласуването беше отложено, за да бъде изслушан самият Златанов, който не се появи в Народното събрание и в петък.

Този път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска точката да бъде отложена, докато председателят на БСП Сергей Станишев ”не се наспи” и не дойде в парламента. От БСП обаче обясниха, че Станишев е в Брюксел.

”Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането, да може да се наспинка това момченце. Когато дойде Станишев, имам няколко въпроса – кой видя цялото тефтерче; вие като комисия видяхте ли цялото тефтерче…Б.Б. – всеки идиот може да си пише каквото си иска. Аз съм Бойко Борисов. Седем пъти съм ви побеждавал”, каза Борисов.

Преди това депутатът от Коалиция за България Красимир Янков го призова да разпознае кой стои зад инициалите Б.Б. и Ц.Ц. в тефтерчето на Златанов. ”Така ще покажете, че имате воля да покажете колко порочни бяха вашите методи за владеене на властта”, каза Янков.

За ДС и персонала на ДС
Думата взе и лидерът на ДПС Лютви Местан, за да обясни, че тефтерчето показвало само част от дефектите на управлението на ГЕРБ. Изказването му беше прекъснато от подвиквания за агентурното му минало, на които той отговори: "Няма да позволя децата на Държавна сигурност да бъдат съдници на Държавна сигурност.“

"ДС е продукт на комунистическата партия и няма да позволя комунисти да бъдат съдници на ДС", каза Местан, напомняйки за пореден път, че бащата на Цветанов е бил шофьор на зам.-министъра на вътрешните работи преди 1989 г. Григор Шопов, а Бойко Борисов е бил член на БКП.

Аз съм единственият български политик, който заяви, че ако има един позорящ факт, продукт на моята воля, аз не само няма да бъда председател на ДПС, аз няма да се занимавам с политика. Това е, което ме прави неуязвим пред избирателите ми, заяви Местан, а думите му бяха посрещнати от депутатите от ГЕРБ със скандирания "доносник"

Малко мъка и минута мълчание

Красимир Янков направи втори опит да върне дебата към тефтерчето на Златанов. Обясни, че Станишев е в Брюксел в качеството си на председател на Партията на европейските социалисти, и за пореден път попита кой стои зад инициалите Б.Б. и И.Ф.

От ГЕРБ му отговориха със скандирания "Кой? Кой?", а Борисов припомни, че "хората гледат".

"Днес точката е да гласуваме една оставка, за да може прокуратурата и съдът да разгледат всичко и да вкарат... Защото със сигурност на този човек аз не съм му казвал нищо, точно обратното. Когато завърши процедурата, това ще стане ясно. За това аз предлагам, господин Местан, да приемете от наше име извинение и желание да не се нападаме по такъв безобразен, личен начин. Съгласете се, каква вина има едно дете на един от шофьорите на Народното събрание, който седи отвън в колата, за да може след 20 години да му го натяква някой. Може би, същата вина, която имате вие или по-точно - няма вина", заяви Борисов.

В отговор на думите на лидера на ГЕРБ, Лютви Местан заяви, че приема извиненията и "изрази надежда", че не Борисов е бил подстрекател на виковете по негов адрес.

Веднага след това бившият премиер уточни, че "му е станало малко мъчно" и поиска в името на европейските ценности минута мълчание в памет на починалия вчера председател на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс.

Чуколов и средния пръст

В този акт пък заместник-председателят на Атака Десислав Чуколов видя опит от страна на ГЕРБ да избягат от темата "Златанов и неговото тефтерче".

Чуколов припомни и "схемите" на ГЕРБ от състава на миналия парламент, когато днешната опозиция в качеството си на управляващи са си осигурявали мнозинство с помощта на независимите депутати, отделили се от други групи. Народният представител попита колко често тези депутати са се виждали с Цветанов като вътрешен министър в правителството на ГЕРБ и посочи, че някой ден "и те ще проговорят". Цветанов се възмути как може Чуколов да говори за морал, след като преди дни показал среден пръст на българските граждани, упражнявали законното си право на протест.

Цветанов припомни, че парламентът няма разследващи функции и че случаят с тефтерчето на Филип Златанов трябва да бъде оставен на следствието и прокуратурата, а днес просто да се гласува оставката му.

Той обясни, че в тефтерчето на Златанов имало депутати и С.С и Л.М, но никой не се занимавал с тях. Това стана причина Мая Манолова да защити честта на двамата лидери и да каже, че в тефтера такива инициали не присъстват. От ГЕРБ я попитаха откъде знае, при положение, че писанията на Златанов са засекретени, а от БСП обясниха, че бележника е качен в интернет, но неясно къде.

По-късно Цветанов поиска прекратяване на дебатите, за да може държавата да се занимава с по-смислени неща, като например скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

По думите на Бойко Борисов, по случая "Хохегер" има тотален конфликт на интереси и там няма инициали. Там пише – Станишев превел 3 млн. от Пловдивския панаир, върнали се при Моника Йосифова, коментира лидерът на ГЕРБ. Там няма М. Й., С.С., за да гадаеш кой е, посочи той. Нека приключим "Хохегер", там е ясно и категорично и виновникът в Австрия е в затвора, добави Борисов.

Предложението на ГЕРБ, обаче не бе гласувано, защото бе в рамките на реплика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?