Депутатите приеха парите от здравни вноски да се харчат за здраве

По предложение на депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Ваньо Шарков депутатите приеха на първо четене в четвъртък парите от здравни вноски да се харчат само за здраве. Макар, че промените бяха единодушно приети от всички депутати в здравната комисия, в четвъртък в пленарната зала се прокраднаха съмнения заради формулировката, че парите от вноски се “разходват единствено за разходи и трансфери на НЗОК“.

Мая Манолова от левицата изрази притеснение, че по този начин ще се легитимира предвидения трансфер от НЗОК към здравното министерство в Закона за бюджета на касата за догодина. Той е в размер на 340 млн. лева и на практика представлява половината от бюджета на здравното министерство. Този трансфер не се одобрява както от лекари и пациенти, така и от политическите парти и в ляво, и в дясно, защото няма гаранция, че с пари от здравни осигуровки няма да се лекуват неосигурени лица.

Ваньо Шарков заяви, че, когато са внесли законопроекта, бюджетът на НЗОК не е бил изготвен, а идеята му е средствата, които се събират от здравни вноски, да отиват в НЗОК.

Според Алиосман Имамов така предложен текстът не постига целите си, защото се дава право на НЗОК да прави трансфери. В отговор Мартин Димитров посочи, че са готови да приемат редакция, която да направи текста по-добър.

Другият съпредседател на Синята коалиция Иван Костов посочи, че проектът трябва да бъде подкрепен заради основната му идея - здравните вноски да се разходват от НЗОК, а не от някой друг. Той призна, че така предложен текстът не гарантира по безспорен начин, че разходите на НЗОК ще бъдат използвани само за здравни услуги на осигуряващите си. Костов посочи, че трябва да се потърси и допълнителна гаранция и предложи редакция, която дава възможност вноската да се използва за предвидените в настоящия закон разходи на НЗОК.

Терминът “трансфер“ съществува и в досегашните закони за бюджетите на НЗОК и с него се дефинират парите, които касата превежда на НАП като такса за “обслужване събирането на здравноосигурителни вноски“.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?