Депутатите приеха поставянето под карантина по телефона

Депутатите приеха поставянето под карантина по телефона

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение- е-mail или sms, решиха депутатите в петък с одобрени на първо четене промени в Закона за здравето.

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ и цели да облекчи работата на здравните инспекции в постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Към момента непрекъснато нарастващият брой заразени лица поставя в невъзможност РЗИ своевременно да изолират положителните лица и да карантинират техните контактни.

Според вносителя Даниела Дариткова промяната ще помогне на здравните инспектори при изпълнение на техните задължения и отговорности в областта на надзора и контрола на противоепидемичните мерки, тъй като в момента са свръх натоварени.

Здравният министър ще може да спира износ на лекарства

Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се създава правна възможност, при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, със заповед министърът на здравеопазването да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг.

Промяната идва на фона на дефицит на някои медикаменти за лечение на коронавирус в аптеките в последните седмизци, заради което прокуратурата разпореди на МЗ проверка има ли износ на жизненоважни медикаменти. От МЗ във Върховната административна прокуратура вече били получени данни за дистрибутори, които е възможно да осъществяват подобни действия.

Спор за задължителната изолация в болница

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни болести, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". С внесените промени "болничното лечение" отпада.

"Смятам, че има нужда от прецизиране на текста и очаквам предложения между първо и второ четене, защото искам ясно експертите да кажат за кои заразни болни задължителната изолация и болничното лечение вървят едновременно и за кои се налага само една от двете мерки", обясни Дариткова.

Тя коментира, че е останала изненадана от промяната в мнението за една и съща нормативна уредба в рамките на няколко месеца. Според опозицията предложението цели държавата да избяга отговорност в случай, че не може да осигури болнично лечение, което Дариткова категорично отрече. По принцип задълженията на болничните заведения за осигуряване на медицинска помощ са регламентирани в други законови разпоредби, докато този текст касае задължителната изолация при заразни болести.

През пролетта текст за задължителната изолация в болница на хората над 65 години в заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше атакувана от юристи в съда и в последствие той я отмени.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус