Депутатите приеха правила за избор на главен съдебен инспектор

Парламентарната правна комисия прие в сряда правила за избор на главен инспектор на мястото на Ана Караиванова, чийто мандат изтече още в началото на годината, но депутатите така и не се наканиха да излъчат нов ръководител на проверяващия орган към ВСС.

Кандидатурите на парламентарно-представените партии ще се приемат до 27 декември, а самият избор трябва да бъде направен до два месеца от началото на процедурата. Очаква се тя да бъде отворена в четвъртък, когато правилата за избора ще бъдат гласувани в пленарната зала.

"Целта на приетите правила е да се гарантира максимална публичност, да има възможност обществеността да се запознае с кандидатите. Изискват се доста документи, които да удостоят тяхната професионална квалификация. Предвидено е изслушване на кандидатите пред Комисията по правни въпроси. НПО ще имат възможност да представят своите становища", коментира председателят на правната комисия Четин Казак.

Ана Караиванова подаде оставка като главен съдебен инспектор в края на октомври, оставяйки впечатление, че е била засегната от коментарите, че проточилият се избор на неин наследник ще бъде отразен негативно в предстоящия доклад на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?