За улеснения на хората с увреден слух и говор

Депутатите приеха спешните SMS-повиквания до тел. 112

ГЕРБ предложи да се осигурят GPS-устройства с паник-бутони за нуждаещите се

Депутатите приеха спешните SMS-повиквания до тел. 112

Спешни повиквания до единния европейски телефон 112 да може да се правят и с кратки текстови съобщения (SMS) в улеснение на хората с увреден слух и говор, предвиждат законови поправки, приети на първо четене от депутатите в четвъртък след дискусия и спорове дали това е технически възможно и ефективно. В крайна сметка бе решено недостатъците на тестовете да се изглаждат преди второ четене.

 

Според вносителите на корекциите от БСП, в момента част от хората, които имат проблеми със слуха и говора са поставени в неравностойно положение, защото сигнали до тел. 112 може да се подават само с гласови съобщения. Според ГЕРБ обаче не е сигурно дали SMS-ът ще стигне до системата за спешни повиквания и предложиха, вместо технически да се пренастройва системата, на глухонемите, които у нас са около 10 хиляди души, да се предоставят GPS-устройства с паник-бутон.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на транспорта и съобщенията Ивайло Московски заяви, че са за обезпечаване на хората в неравностойно положение, но така на правените предложения са технически почти неосъществими. "В краткото текстово съобщение не е възможно първо пострадалият да опише състоянието си. Смисълът на гласовата комуникация е операторът от спешния център да прецени доколко е тежко състоянието на човека и дали е фалшив сигналът или не е. Действително, при хората, които не чуват, това няма как да стане", коментира той.

 

Петър Мутафчиев от БСП, също бивш министър на транспорта и съобщенията, опонира, такава практика има в други страни. Колегата му от "Коалиция за България" Захари Георгиев допълни, че това е въведено в 15 държави. Мутафчиев изрази опасения, "че всичко това се прави, за да не усложним живота на операторите от 112". "Не можем да говорим, че SMS-ът не е сигурен, а пък Столична община да използва SMS за синята си зона. Да бяхте заложили всяка кола да има паник-бутон, вместо да праща SMS", заяви той. Георгиев пък призова опозицията да не се поставя в "условие на лобисти на мобилните оператори", които нямали интерес да осигурят покритие на мрежите си в цялата страна.

 

Трябват промени, с които да се избере най-подходящият способ за достъп на хората с увреждания до телефон 112, а не използването на SMS, посочи пред депутатите Стоян Граматиков, директор на Дирекция „Национална система 112” към МВР. Той предложи преди второ четене текстовете да се редактират по начин, който позволява избор на най-подходящия способ за достъп на хората с увреждания до телефон 112, но не чрез кратки текстови съобщения, "тъй като поради ред причини това е ненадеждна услуга от техническа гледна точка”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?