Депутатите приеха тоталната забрана за пушене на обществени места от 2010 г.

Депутатите дадоха зелена светлина за тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места, която да влезе в сила от 1 юни 2010 г. В четвъртък парламентът прие промени в Закона за здравето. Целта на забраната е да се осигури среда без тютюнев дим и предпазване на здравето на непушачите. България е на челно място по тютюнопушене в Европа като последните проучвания у нас сочат, че 52.4% от мъжете и 38.1% от жените пушат.

Парламентът обаче отхвърли цял раздел от законопроекта, уреждащ правата на пациентите, който бе изготвен "предизборно" от НДСВ и внесен от депутатите Антония Първанова и Радослав Гайдарски. Срещу тези предложения имаше брожения още при обсъждането в здравната комисия, тъй като в деловодството на парламента отлежават още няколко законопроекта за правата на пациентите.

С мотива, че са предизборни и не са предвидени средства за изпълнение на мерките в тях, предложенията, бяха отхвърлени. Един от спорните моменти се оказа лансираната идея държавата да плаща за лечението на здравнонеосигурените лица, както лекарят да отказва помощ на пациента, в случай, че не се чувства компетентен.

С приетите промени бе записано откриване на здравни кабинети от училищата, детските градини и от специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

Парламентът одобри и предложените от Борислав Китов изменения, предвиждащи лицата с професионална квалификация по медицинска професия, работещи в сферата и на здравното осигуряване, да не губят правото си да упражняват медицинската професия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?