Депутатите разделени за ЦИК и гласуването на две места

Назначаването на Централна избирателна комисия за местните избори, гласуването по постоянен или настоящ адрес и намаляването на броя на общинските съветници са основните теми, които разделят депутатите при промените в избирателните закони. Разминаването не е само между управляващи и опозиция, а и вътре в самите коалиции и дори в парламентарните групи.

Народното събрание прие на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за местните избори, внесени от депутати от НДСВ, СДС, БСП, ДПС и БЗНС - НС и два законопроекта за промени в Закона за административно-териториалното устройство, внесени от депутати от НДСВ и от БЗНС-НС.

ЦИК за местните избори да се избира от Народното събрание, според новото положение на силите в него, предвиждат приетите промени в закона, подкрепени от управляващата коалиция на НДСВ и ДПС. На тази идея се противопостави левицата, според чийто законопроект, също одобрен, ЦИК се назначава от президента. Самият Георги Първанов предупреди мнозинството да не му отнема правомощията за определянето на ЦИК и се закани да наложи вето.

Червените разделени между НДСВ и ОДС за гласуването на две места

Другият спорен момент е да се допусне ли гласуване и по настоящ адрес, освен по постоянен.

ОДС, ДПС и част от БСП предлагат да се гласува само по постоянен адрес, за да няма фалшификации и двоен вот. НДСВ, както и група депутати от левицата, сред които Младен Червеняков, предлагат да се разреши възможността за гласуване и по настоящ адрес.

Зам.-председателят на ОДС Екатерина Михайлова изтъкна, че ако има законова възможност за гласуване по два адреса - постоянен и настоящ, съществува опасност един гражданин да даде гласа си и на двете места, без да може това да се отбележи в личната му карта. Нейният законопроект предвижда да се разреши на студентите да не учат три поредни дни, за да могат да се върнат по родните си места и създаване на механизъм за последващ контрол над вота от експертен екип към ЦИК, за да се хванат евентуалните двойни гласувания.

Ремзи Осман от ДПС подкрепи Екатерина Михайлова и посочи, че група от 500 или 1000 души могат да се преместват от една община в друга и да променят масово вота на избирателите, каквито случаи вече имало.

Според одобрения законопроект на ДПС бюлетините ще са бели - отделни за кметове и за съветници и ще са номерирани, за да улеснят избирателите.

Освен лидерът на левицата Сергей Станишев, неговите колеги Любен Корнезов и Александър Арабаждиев, също подкрепиха гласуването на един адрес - постоянния. Законопроектът на съпартиеца им Младен Червеняков, също одобрен днес, обаче предвижда възможност за гласуване на два адреса. Така според него повече хора ще упражнят вота си. Тази теза се споделя и от други червени депутати. Според приближени на Станишев, контрапредложението на Червеняков е израз на вътрешните противоречия около номинацията на банкера Стоян Александров за кандидат на левицата в София.

ДПС обвини НДСВ в популизъм

Изявлението на Владимир Дончев от НДСВ, че страховете за двойно гласуване и фалшификации са остарели и немодерни, предизвика остра реакция от коалиционните партньори от ДПС.

"Такива опасения обществото слуша 12 години, този подход е остарял", каза Дончев и добави: "Трябва да се обърнем към по-съвременното и да дадем възможност на младите да участват пълноценно в изборния процес". Ремзи Осман от ДПС отговори, че приказките на Дончев са популизъм и той неоснователно противопоставя едни партии срещу младите хора и студентите.

Има сезонните работници, които също имали настоящ адрес "по неволя", заяви той.

От ОДС и ДПС бяха единни в искането си за пряк избор на районите кметове в големите градове, като той бъде обвързан с получаването и на по-големи правомощия.

Относно желанието на лявата и дясната опозиции, малките населени места над 100 души да могат да избират пряко кметове си, Владимир Дончев от НДСВ предложи да има изборност, но в селищата с повече от 250 души. Той изчисли, че ако селата над 100 души получат право на пряк вот, тогава ще се появят 1000 нови кмета.

НДСВ предлага и нови правила при финансиране на предизборните кампании. Предвиждат се пределни суми за предизборна агитация на кандидат-кметовете в зависимост от броя на жителите на населеното място.

Най-малка сума - до 50 000 лева, ще могат да изразходват кандидатите за кмет на община с население до 30 000 жители, а най-много средства се разрешават за кандидатите в общини с население над 200 000 жители - един милион лева.

НДСВ и ОДС искат съкращаване на общинските съветници

Парламентът прие на първо четене и шест законопроекта за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от НДСВ, ДПС ОДС и Коалиция за България.

ОДС, както и Марина Дикова от НДСВ, предлагат намаляване на броя на общинските съветници в малките общини и запазването на броя в големите и областните градове. Според проекта при население до 6000 души ще има 7 съветници, от 6001 до 20 000 души - 11 съветници, а при население в общината от 20 001 до 40 000 души - 17 съветници. Ако в общината живеят от 40 001 до 100 000 души, да има 29 съветници, при население от 100 001 до 160 000 души - 41 съветници, а над 160 000 души - 51 съветници.

Столичната община да има 61 съветници, предлагат ОДС. Техните промени предвиждат да отпадне текстът, че всички служители на общинската администрация имат статут на държавни служители.

В промените на ОДС, както и в другите проекти, се предлага кметовете на общини да назначават и освобождават своите заместници и кметските наместници. Предвижда се и забрана на участието на общинските съветници в управлението на търговски дружества с общинско и държавно участие.

Проектът на Владимир Дончев от НДСВ предвижда въвеждане на процедури за прекратяване на правомощията на председателите на общински съвети, когато в рамките на три месеца не се явят на работа.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?