Депутатите разколебани за затварянето на безмитните магазини

Депутатите разколебани за затварянето на безмитните магазини

Членовете на парламентарната бюджетна комисия от управляващата коалиция се събраха във вторник на спешно заседание, за да обсъдят предложения към проектозакона за безмитната търговия, приет от парламента на първо четене, научи Mediapool. Поправките са били подготвени от ресорния зам.-министър на финансите Георги Кадиев и предвиждат затварянето на безмитните обекти на входа на границите със страните, които не са членки на ЕС, тоест с Турция, Сърбия и Македония.

Кадиев трябвало да обясни защо предлага такива радикални промени в проектозакона, след като той е минал на първо четене и е синхронизиран с европейското законодателство. Зам.-министърът обаче се позовава на директива на Европейската комисия (ЕК), изискваща затварянето на безмитните обекти на входящите трасета на границите със страни извън ЕС.

Заседанието на депутатите от управляващата коалиция приключи, без да се стигне до решение, казаха участници в него. Председателят на бюджетната комисия Петър Димитров е поискал да се предостави директивата от Брюксел за безмитната търговия и кореспонденцията между ЕК и Министерството на финансите по въпроса, за да се види откъде произтича искането на ЕС за затваряне на безмитните обекти заради влизането на България в общността.

“Искаме преписката, за да се уверим, че това, което ни се казва, че иска ЕК, действително е така”, обясни Алиосман Имамов, народен представител от ДПС.

Пред Mediapool Георги Кадиев каза, че е готов през следващата седмица да предостави исканите документи в бюджетната комисия. Според него в предложения вариант на проектозакона остават безмитните магазини на изхода.

Той смята, че лобито на безмитните оператори се е активизирало и затова депутатите са разколебани какво да предприемат. Така въпреки твърдото заявление преди дни на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, че партията му ще подкрепи затварянето на безмитните обекти, за да спрат спекулациите, че имала интерес там, сега ДПС заедно с НДСВ било на обратните позиции, твърдят депутати.

Няма такава директива на ЕС, която да изисква затваряне на безмитните магазини, коментира пред Mediapool бившият финансов министър Милен Велчев, депутат от НДСВ. Той заподозря Кадиев в самоинициатива.

Според обсъждания вариант безмитните обекти на входа ще се затворят, като им се даде възможност в шестмесечен срок да се преместят на изхода на границата, за да се запазят бизнес интересите на сегашните оператори и да не се стига до съд заради предсрочно прекратените им договори.

По време на обсъждането Кадиев отхвърлил това предложение, като казал, че няма място на изходните ГКПП-та. Депутатите обаче възразили, че по тяхна информация на граничния пункт Лесово площите са съвсем празни и има места на Гюешево и на Брегово.

Преди седмица Асоциацията на безмитните оператори алармира, че предложението от финансовото министерство поправки може да изхвърлят българските фирми от търговията по граничните пунктове и тя да премине към фирми с опит в ЕС.

По един обект на граничните пунктове “Калотина” и “Капитан Андреево” държи фирмата “Трансимпекс”, чийто собственик ѝ е “Галенит инвест”, контролирана от регистрираната в Люксембург “Фърст инвестмънт интернешънъл” и Дюти Фрий, както и група физически лица, които не са посочени в базата данни на Дакси. Смята се, че “Трансимекс” е на хазартния бос Васил Божков, който фигурира в класациите на най-богатите хора от Централна и Източна Европа.

На ГКПП-Капитан Андреево безмитен обект има “Аидатур”, в която 57 на сто са на “Балкантелист”, купена от групата на покойния Илия Павлов MG холдинг, 22 процента са на турския бизнесмен Фуат Гювен, чието име редовно се замесва във финансирането на ДПС и е обект на нападки на големите петролни компании с бензиностанции, че обслужва трафика на гориво, извършван от турските ТИР-ове. Останалите 17 процента от “Аидатур” са на Министерството на икономиката и енергетиката, сочи справката в Дакси.

Ведомството участва с 23 на сто и в оператора ”Кореком Принцес”, който работи на “Калотина” и се контролира от друг турски бизнесмен – Сузи Озкан, чрез регистрираната в Лихтенщайн фирма “Ирида”.

Най-много безмитни търговски обекта държи фирмата “Братя Василеви” – два на “Капитан Андреево” и един – на “Калотина”. “Амфора”, която е собственост на Стоян Маринов и Маргарита Маринова, управлява обект на “Капитан Андреево”, “Софком” на Орлин Стефанов има магазин на “Калотина”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес