С гласовете на "Атака" и БСП

Депутатите решиха да отрежат субсидиите на извънпарламентарните партии

Парите няма да следват народните представители

Партиите, които не успеят да прескочат четирипроцентната бариера, няма да получават държавна субсидия. Това реши Народното събрание в четвъртък по време на първото четене на Закона за политическите партии. Предложението е на “Атака”, а бе одобрено с подкрепата на БСП.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново обясни, че голяма част от партиите участват на избори, за да получават субсидия. Той повтори, че 6-те партии под 4-процентната бариера, но които са взели над 1% от подадените на изборите гласове, ще вземат на година общо 7 млн. лв. до следващите избори. А тези средства могат да бъдат насочени за други разходи в кризисните времена, каза Сидеров.

“В момента България е в страхотна криза и хората гледат с много отворени очи към всеки един лев, който отива към партиите. Има нагласи у хората партиите да се издържат сами – чрез членове или дарения. Ако сега премахнем партийните субсидии, това ще е силен знак за хората, че ние сме се замислили за тях. Държавният бюджет за обществените радио и телевизия също може да се помисли да се премахне. Ако ще имат субсидия, то нека всички партии да имат безплатна трибуна по време на предизборната кампания. Така ще има равен старт”, аргументира още предложението си Сидеров.

Зад благовидните мотиви на "Атака", според неофициалните признания на техни депутати, се крие ревността към неуспялата да влезе в парламента националистическа партия НФСБ на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Сидеров и Симеонов са довчерашни съратници, а сега делят един и същи електорат, заради което конкуренцията между тях често ескалира дори до физически сблъсъци, както това се случи с репортери на СКАТ и депутати от “Атака”.

На изборите на 12 май партията на Симеонов остана извън Народното събрание с резултат малко под 4%.

След като социалистите приеха искането на Сидеров и гласуваха предложението му Мая Манолова (БСП) поиска по-дълъг срок преди обсъждането на второ четене на проекта. Времето, по думите ѝ, е необходимо, за да се чуе мнението и на извънпарламентарните партии, получаващи субсидия, както и на гражданския сектор. Крайният популизъм е вреден, смята тя.

Манолова попита още може ли да съществува партия без финансиране, може ли да поддържа структури и да присъства в медиите без финансов ресурс. По-добре ли е политическите формации да се финансират от неясни икономически субекти, от които да са зависими, коментира още тя.

Субсидията няма да следва депутата

Със 110 гласа "за", дадени от БСП, ДПС и "Атака" и в отсъствието на групата на ГЕРБ, парламентът прие на първо четене предложението на Мая Манолова и Янаки Стоилов да се премахне принципът "субсидията следва депутата". В сегашния закон се предвижда, ако депутат напусне една парламентарна група, чрез деклариране на принадлежност към друга партия, взела над 1% от гласовете на последните избори, да пренасочи средствата, които като депутат е осигурил на партията, чиято група напуска. По тази схема ГЕРБ си "купуваше" необходими народни представители от други партии.

След като промените в Закона за политическите партии бъдат окончателни приети, този принцип ще отпадне и дори след напускането на дадена парламента група от депутат, структурата ще запазва пълния си обем финанси.

Непохарчената субсидия да се връща в бюджета

Народният представител от БСП Георги Кадиев предложи партиите да получават по-малка помощ от държавата и тези, които не са изразходвали държавната си субсидия, да връщат в бюджета 80% от остатъка в края на годината.

Това са пари на всички данъкоплатци, а не на избирателите на една или друга партия, аргументира се той по време на обсъждането на поправките в Закона за политическите партии.

Кадиев предложи още промяна в модела на определяне на субсидията. Сега партиите, минали 1%, получават по 12 лв. на глас, получен на парламентарните избори - при 2.7 млн. гласа за всички партии, общата субсидия е близо 38 млн. лв., изчисли той.

Ако бъде въведен нов механизъм - 6 лв. на получен глас и 50 000 лв. на депутат, тогава на бюджета ще бъдат спестени 7 млн. лв. за година, пресметна Кадиев. При промяна на методиката ГЕРБ ще получава с 1.8 млн. лв. по-малко, а БСП - с 1.2 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?