След като компрометираната процедура бе прекратена и никой не призна вина

Депутатите решиха съдебният инспектор да бъде избран през юни

След абсурдни препирни правната комисия реши срокът за номинации да е два месеца

Депутатите решиха съдебният инспектор да бъде избран през юни

Към изтеклата една година, в която Съдебният инспекторат към Висшия съдебен съвет няма ръководител, ще се добавят още шест месеца, какъвто срок постави правната парламентарна комисия за избора му. Решението бе взето в сряда, след като парламентът реши да прекрати компрометираната си процедура за избор на главен съдебен инспектор, в която имаше само един кандидат – съдия Веселина Тенева, номинирана от БСП и ДПС. Никой не пое отговорността за поредния скандал, а управляващи и опозиция си размениха дежурните обвинения, заяждания и подигравки, като в същия дух премина и заседанието на правната комисия.

Тя все пак стигна до единодушното решение новата процедура да бъде цели два месеца - значително по-дълга от предишната, при която срокът бе само три работни дни между Коледа и Нова година, а управляващите внесоха единствената номинация в последния възможен момент. Това предизвика сериозни съмнения и у нас, и в Брюксел за нагласена схема.

Народните представители от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" приеха номинации за поста да се правят до 2 април, а да се гласуват в пленарната зала през юни.

Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС), които бяха вносители на кандидатурата на Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС), в сряда официално я оттеглиха.

Предишната вечер двете партии внесоха предложение за прекратяване на избора, след като няколко часа по-рано ГЕРБ, от чиито гласове зависи необходимото квалифицирано мнозинство за избор на главен съдебен инспектор (160 гласа – бел.ред.), дадоха знак, че няма да я подкрепят. ГЕРБ настояха за незабавно изслушване на Тенева след среща между Бойко Борисов и Яне Янев, на която председателят на РЗС предоставил "уличаващи документи и данни" за съдията.

Достатъчно уличаващи данни за спекулативни сделки с имоти излязоха още след номинирането на Тенева, но ГЕРБ твърдяха, че нямат нищо против кандидатурата, а само срещу процедурата за издигането ѝ и кратките срокове, които оставили съмнения в обществото.

Не се намериха виновни за ситуацията

Аргументите на БСП и ДПС да дадат на заден бяха два – изразената позиция на ГЕРБ, че няма да подкрепят кандидатурата и препоръката в доклада на ЕК да се гарантира конкурентният характер на процедурата.

ГЕРБ обвиниха управляващите, че процедурата така или иначе е била непрозрачна и дори съвършеният кандидат би събудил съмнения. От БСП и ДПС припомниха на свой ред, че мандатът на инспектора в оставка Ана Караиванов е изтекъл още в началото на миналата година, при управлението на ГЕРБ. Управляващите допълниха, че допреди седмица никой от ГЕРБ не е възразил лично срещу Тенева.

Председателят на правната комисия Четин Казак (ДПС) каза, че са изчакали последния момент да внесат своята кандидатура, за да не повлияят на другите.

"За съжаление друга кандидатура не беше внесена и това обезсмисли процедурата на състезателност", отбеляза Казак.

Нито дума за съмнителното имотно състояние на Тенева

Той обаче не каза и дума за публикациите в медиите, които уличиха съдия Тенева в неясни семейни имотни сделки. Справките в имотния регистър и Сметната палата показаха множество странни обстоятелства около имуществото на съдийката. Тя и близките ѝ притежават значително количество имоти, за които няма публично обяснение, част от придобиванията не са декларирани пред Сметната палата, а през последната година Тенева е успяла да спести незнайно как 140 000 лева.

По време на парламентарния дебат не бе споменат и фактът, че съдия Тенева бе председател на състава на ВАС, оправдал Ахмед Доган за консултантския му договор за "Цанков камък", а в последствие ДПС издига кандидатурата ѝ за главен съдебен инспектор.

Четин Казак обаче изтъкна, че нито веднъж не е чул позиция от ГЕРБ и "Атака", че няма да подкрепят Тенева. Той свърза решението на партията на Бойко Борисов с излизането на доклада на ЕК. След провала на избора на Веселина Тенева Мая Манолова предложи да се остави ГЕРБ да предложи срок за номинациите.

"Оттук нататък според мен ще има проблем с номинациите - кой би се подложил на едно жестоко състезание, независимо от професионалната си кариера", коментира Манолова и предположи, че "и новият кандидат ще бъде оплют".

Емил Радев (ГЕРБ) каза, че по тяхно време не е имало кандидат, който да иска да се подложи на процедурата за избор: "Дадохме ви шанс да поправите тази грешка, като удължите срока. Вие не го направихте. Тази процедура се провали заради вашия инат, не заради неподходящия кандидат".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък се върна към старата си теза – номинациите да бъдат направени не от политиците, а от магистратската гилдия.

"Аз считам, че трябва да се тръгне в обратната посока – хората от гилдията, от съдебната система е най-добре да си предложат кандидатури на чисти и свети хора, защото съдебен инспектор е човек, който трябва да има авторитет. Така че ако Съюзът на съдиите, на прокурорите, ни дадат предложение, ние просто бихме го внесли от тяхно име", обяви той.

Борисов използва случая да иронизира Реформаторския блок, като заяви: "За съдебен инспектор с удоволствие бихме дали наша кандидатура. Ще се обърна официално към Реформаторския блок – те са от 20 години във властта, може би познават и имат добра кандидатура. Бихме могли да предложим нещо заедно, ако искат. Ако не – ако има такъв конкурс, ако трябва, ще предложим".

"Вчера като казахме, че има материали и ще искам веднага и спешно госпожата да бъде изслушана, те веднага следобед оттеглиха кандидатурата. Непрозрачно е от началото до края, един кандидат. В случая поздравявам и Реформаторския блок. Ето това е да имаш хубава, здрава патерица в парламента, в който да не може да минават такива назначения. Както те казаха – това е голям успех и аз ги поздравявам", заключи Борисов.

Заяждане и закачки в правната комисия

Разправията не стихна и в правната комисия, която трябваше да приеме срока и правилата на новата процедура. В началото на заседанието Мая Манолова отново прикани колегите си от ГЕРБ да предложат срок, което бе посрещнато от Цецка Цачева с вдигане на рамене. Съпартийците ѝ пък мълчаливо се усмихваха.

"Вие сте специалисти по сроковете, ние няма да предложим", отрони саркастично Цачева. "Голям смях!", реагира възмутено Манолова. "Смейте се, бе, г-жо Манолова", отвърна Цачева, с което остави впечатление, че комисията едва ли ще постигне консенсус по темата.

"Аз не мисля, че какъвто и срок да сложим, ще ги устройва (ГЕРБ)", отвърна Манолова, добавяйки, че на депутатите от опозицията сигурно ще са им необходими месец, месец и половина, за да имат време да се консултират с магистратските организации.

"Не можете да знаете кога са ни срещите (със съсловните организации)", заяде се Цачева, след което, подканена от Манолова да сподели тази информация, отказа с думите: "Не сме длъжни". Последва молба от Четин Казак "поне по този въпрос" да бъде подминато политическото противопоставяне.

"Ориентирайте ни с "топло и студено" – месец ли, половин година, година", продължи да настоява Манолова. За да подчертае, че отговорността е на управляващите, Цачева отново подкани: "Чакаме предложен от вас срок".

В крайна сметка зам.-председателят на парламента предложи номинации за поста да се приемат до 1 април, което провокира бурен смях от страна на ГЕРБ заради съвпадението с Деня на лъжата. "Ако не ви харесва, нека да е 2 април", коригира се Манолова.

Предложението ѝ бе прието единодушно.

Сроковете за номинации, които са част от процедурата за избор на главен съдебен инспектор, трябва окончателно да бъдат одобрени от парламента. В дневния ред на депутатите до края на седмицата обаче такава точка няма. Срокът за номинации ще започне да тече от деня, в който бъдат гласувани правилата, в които няма други промени.

Междувременно правосъдният министър Зинаида Златанова призова магистратите също да се включат в предлагането на кандидати за главен съдебен инспектор, добавяйки, че не приемала формалистичния подход към темата от страна на "неправителствените организации, магистратските организации, включително и от тези, които имат право да предлагат по закон – не можем да кажем, че една година е недостатъчна за търсене на подходящ кандидат".

Споделяне

Още по темата

Още от България