Депутатите решиха ЦИК да бъде назначена на 20 март

Само ден след като Изборният кодекс бе обнародван в извънреден брой на Държавен вестник правната комисия в парламента прие ускорена процедура за изслушване на бъдещите членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). В четвъртък юристите на Народното събрание гласуваха новите изборни специалисти да бъдат избрани на 20 март. На тази дата парламентарните групи ще гласуват за ръководство на комисията, а президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи с указ членовете, които пък ще бъдат посочени от партиите.

За целта правната комисия стартира от утре процедура по номиниране на кандидати за членове на Централната избирателна комисия. Предложенията могат да бъдат правени както от народни представители, така и от неправителствени организации.

Парламентарните партии и партиите с евродепутати ще могат да предлагат в правната комисия на парламента кандидати за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) до 13 март, а неправителствените организации – едва до 11 март – следващия вторник.

Според приетите правила, кандидатурите на НПО-та трябва да бъдат изслушани по неясни причини от гражданската комисия на Мая Манолова, а след това без доклад по темата трябва да бъдат представени на народните представители. След като бъдат изслушани номинираните ще бъдат проверени дали отговарят на всички изисквания по закон и ще трябва да предоставят писмено съгласие за това.

След това граждани ще могат в рамките на три дни да задават въпроси по имейл и обикновена поща до кандидатите, а на 17 март правната комисия трябва да изслуша всички, като прецени дали отговарят на законовите изисквания – 7 години професионален стаж, магистърска степен, а за председател – юридическо образование и 10 години стаж. Ден по-късно – на 18 март, изтича окончателният срок, в който партиите могат да предложат вече изслушаните кандидати за членове на президента, а за председател, заместник-председател и секретар – на парламента.

Впоследствие на 17 март правната комисия трябва да изслуша кандидатите и да прецени, кои от тях да изпрати до президентството с искане за назначаването им. Три дни по-късно депутатите ще изберат ръководство на ЦИК, а държавният глава трябва да е подписал указ.

Причината за кратките срокове е изискването в новия Изборен кодекс ЦИК да бъде съставена 15 дни след обнародването на закона, или до 21 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?