Депутатите решиха: Затвор до 3 години за "тревожна" информация, свързана със заразна болест

Депутатите решиха: Затвор до 3 години за "тревожна" информация, свързана със заразна болест

"Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева".

Това е записано в закона за извънредното положение, който беше приет от мнозинството в парламента. Поправката беше приета след бурни дебати между управляващи и опозиция.

Досегашният текст от закона гласи следното: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

Така написан новият текст поставя под въпрос дали и шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски може да влезе в затвора, ако обяви грешен брой заразени от коронавирус, дори и без да иска. Ако го направи, той на практика всява "тревога" сред хората, особено когато има заразен от нов град в България или установените случаи в дадено населено място се увеличат рязко.

Важно е да се отбележи, че тази промяна няма да важи само за периода на извънредното положение. Тоест тази рестрикция ще продължи да действа за всички заразни болести и след края на извънредното положение, освен ако депутатите не решат друго, когато и да свърши то.

Очаквано тази промяна предизвика сериозен дебат, в чиято основа бяха медиите, но тя не засяга само тях.

"Кой ще следи медиите и кой ще повдига обвиненията за невярна информация. Ще натоварим прокуратурата да чете всеки сайт, ще ги натоварим да четат в социалните мрежи всеки човек какъв статус е написал, за да може да арестуваме някой, че всява паника ли?", каза Александър Симов от БСП. 

От ГЕРБ му отговориха, че нямало да бъдат засегнати журналистите, а онези, които пишат фейкнюз.

Споделяне

Още от България