Депутатите са на път да финализират разделянето на здравните пакети

Отпада спорното увеличение на държавната квота в надзора на здравната каса

Петър Москов. Сн. БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, с които даде началото на разделянето на здравния пакет на основен, допълнителен и спешен. Основните текстове за разделянето на пакетите предстои да бъдат гласувани в петък.

Промяната бе приета с гласовете на управляващото мнозинство, а основните критики дойдоха от депутатите от БСП и ДПС. По време на няколкочасовите дебати основни защитници на реформата на здравния министър Петър Москов бяха депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих и колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. В защита на Москов не се изказа нито един депутат от Реформаторския блок.

Основните критики към Москов бяха за това, че с разделянето на пакетите достъпът до медицинска помощ на хората ще бъде допълнително затруднен, защото сигурно лечение ще има само за пациенти с диагнози в основния пакет, а всички останали ще чакат и доплащат.

"Това е текстът, който някои наричат "гвоздея" на реформата. Този гвоздей може да се превърна в пирон в ковчега на здравното осигуряване", коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Според него с твърдението, че сегашната ситуация не удовлетворява никого, Петър Москов не дава отговор на въпроса дали предложената от него промяна ще подобри ситуацията. "Няма я наредбата, която дефинира заболяванията, няма ги цените", посочи Адемов.

Според него Москов разбива солидарния модел защото едни граждани ще получават 100% покриване на тяхната необходимост от здравни грижи, а останалите ще са принудени да чакат или да доплащат. Според колегата му Джевдет Чакъров това ще демотивира допълнително хората да плащат здравни вноски.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че съдържанието на пакетите ще се уреди с наредба. По думите му целта на допълнителния пакет е "изсветляване" на парите, които сега пациентите дават "под масата".

Според депутата от БСП Таско Ерменков моделът "Москов" принуждава всички български граждани да си закупят фиш за тото и да участват в тегленията, наградата от които е лечение.

"Който има инфаркт, ще влезе в болницата веднага, а който се събуди с пъпка на бузата - ще трябва да изчака малко", защити цветущо идеята на Москов депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих.

Според него промените ще доведат до първи стъпки в посока демонополизация на НЗОК и хората вместо да дават пари под масата ще отидат и ще си направят допълнителни застраховки. "Нещата ще си дойдат на мястото, само темата не трябва да се политизира", заяви Абу Мелих.

Депутатите приеха и друг текст, който предизвика ожесточени полемики – че здравната каса вече няма да "заплаща" за услуги, а ще "закупува" медицински услуги. Този параграф срещна яростен отпор от опозицията, според която така пациентът се лишава от правото на избор къде да се лекува.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров коментира, че сегашната система очевидно не работи добре и който е против тази промяна, очевидно иска запазване на статуквото.

Отпада одържавяването на надзора на НЗОК

Гласуването на текстовете от Закона за здравното осигуряване продължава и утре, когато депутатите трябва окончателно да гласуват разделянето на плащаните от здравната каса услуги в основен и допълнителен пакет. Ще бъде гледано и предложението на Москов за увеличаване на държавната квота в надзорния съвет на здравната каса, което срещна сериозен отпор от страна на бизнеса, синдикатите и медицинската общност.

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) обяви в четвъртък, че най-вероятно структурата на надзора на НЗОК ще бъде запазена в настоящия си вид.

Предложението на Москов беше отхвърлено от парламентарната здравна комисия и Дариткова обясни, че по темата са водени дълги разговори между народните представители от ГЕРБ и се е стигнало до решение Надзорният съвет да остане в сегашния си вид. По думите ѝ Москов, се е съгласил със становището на ГЕРБ, въпреки, че според него тази промяна е начинът държавата да прокарва здравните си политики.

Споделяне

Още по темата

Още от България