Депутатите се отказаха от ваканция преди изборите

Народното събрание няма да почива една седмица преди местните избори на 26 октомври, както предлагаха депутати от НДСВ. Това реши днес председателският съвет на парламента. Когато някой депутат заминава в провинцията, картата му ще се прибира при ръководството на групата и няма да може да се гласува с нея, съобщи зам.председателят на ПС на ОДС Димитър Абаджиев.

Представителите на всички парламентарни групи са подкрепили решението да няма извънредна ваканция, съобщи зам.-председателят на ПГ на НДСВ Константин Пенчев, който участва в заседанието на председателския съвет.

Няма законово основание да бъде прекратена работата на парламента, когато има местни избори, каза Пенчев. Основното конституционно задължение на народните представители е да приемат закони, те безспорно участват в предизборни кампании, но това не дава основание да се прекрати работата на парламента, допълни той. Преди дни обаче председателят на парламента Огнян Герджиков бе готов да подкрепи исканията за ваканция, ако има съгласие между всички групи.

Пенчев съобщи днес, че е била постигната договореност да има по-голяма дисциплина и всяка парламентарна група да събере достатъчен брой народни представители, за да има кворум. Разбрахме се, че ако няма кворум ще се правят поименни проверки, ще се прекратяват заседанията и народните представители няма да получават възнаграждения, обясни той.

Споделяне

Още от България