Поредно абсурдно заседание на комисията “Хохегер”

Депутатите се "приповдигат" щом видят президент

Първанов не знаел за австрийския лобист и договора с кабинета "Станишев"

На поредно комично заседание на анкетната комисия “Хохегер” стана ясно, че народните представители от ГЕРБ се превъзбуждат от личността на бившия президент Георги Първанов, а той самият разбрал за австрийския лобист Петър Хохегер от медиите в началото на годината.

Първанов, чийто двугодишен президентски мандат изтече през януари, се яви в сряда по покана на временната парламентарна комисия, за да разкаже какво знае за фирмата на австрийският лобист, разследван в страната си за пране на пари, наета от кабинета "Станишев" срещу 1. 5 млн. евро да лъска имиджа на България пред света.

“По никакъв начин нито споменатото лице, нито който и да е лобист не се е докосвал до работата на президентската институция”, заяви пред депутатите Първанов. Той допълни, че би било добре да е бил информиран за сключения договор, но не е бил информиран.

Първанов призова управляващите да отворят всички лобистки договори, сключени през последните 15 години.

"Когато сме казали "А", с готовност да разследваме един такъв конкретен случай, готови ли сме да кажем всичките букви от азбуката и да отворим всички лобистки договори за последните 15 или не знам колко години. Ние сме длъжни и особено вие, като народни представители, да дадете пълната честна, обективна информация, да сложите на скенера всички тези договори, за да се види как се харчат парите на данъкоплатците", каза Първанов.

С тези лаконични отговори бившият президент отби въпросите на анкетната комисия. Също както предишната седмица постъпиха и бившият еврокомисар Меглена Кунева, и говорителят на кабинета “Станишев” Таня Джаджева.

Този път обаче народните представители в комисията демонстрираха необичайно оживление. Депутатът Снежана Дукова (ГЕРБ), известна със станалата безсмъртна реплика от живота на 41-то Народно Събрание “Бог да ви благослови, господин Борисов”, се обърна към експрезидента с въпрос-разсъждение. Дукова запита дали Първанов смята за уместно при наличието на толкова пресцентрове към институциите да се търси пиар агенция за имиджа на страната.

От своя страна вече редовият БСП-функционер, верен на обичайните за социалистите “тезиси”, разви теория за необходимост от “министерство на пиара” или поне “агенция по пиар”, която да контролира публичният имидж на държавата ни. По думите му положителният образ на България не би трябвало да се гради под рафта, а да се създаде една структура, която да обединява усилията на държавата, на бизнеса и на културния елит. 

Бившият президент използва случая, за да намеси любимата му в последните месеци тема за черния пиар, за чиято жертва се изкара, като обясни колко по-скъп е от конвенционалния. Той даде за пример “един медиен бос”, който се заканил да “обезглави” Първанов и “друг политически лидер”. Тази тема обаче не бе подета от народните представители.

Решен да стигне до дъното на нередностите в Тройната коалиция, депутатът от ГЕРБ Петър Петров върна бившия държавен глава към негово интервю от 2008 г., в което се говорело за “дясната ръка на Станишев”. Той направи изказване, съдържащо объркана причинно-следствена връзка, целяща да изобличи практиките на бившия премиер, което обаче не му се отдаде лесно и така въпросът остана неразбран и без отговор.

“Искам да кажа на господин президента, че много се радвам, че проведохме един хубав диалог. Мисля, че много добре влязохте в темата и вашето присъствие днес, тук, беше много положително", заяви след края на заседанието независимия депутат Дарин Матов, който се опита да излезе от нелепата ситуация.

От своя страна председателят на комисията Димитър Главчев (ГЕРБ) също благодари на Първанов за участието: “Моля да извините колегите, те са в приповдигнато настроение, като видят президент, който е бил два мандата и имат много въпроси. Излизат извън обхвата, но ви благодаря за днешните отговори, бяхте много изчерпателен."

“Много отдавна имаше амбицията да бъда призован в парламента да отговарям. Мисля, че това беше най-неудачният повод да бъда тук, но винаги можете да разчитате на изпълненията на конституционният ми ангажимент", каза Георги Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България