Депутатите се скараха заради изборите в Сърница

Валери Симеонов на парламентарната трибуна, сн. БГНЕС

Победата на Неби Бозов, победата на ДПС в Сърница, е победа на демокрацията над репресията, победа на свободната воля над агресията. Това заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ в изказване в парламента от името на групата на Движението. Той изрази надежда от Сърница да тръгне и процесът на оздравяване на българската политика.

По думите на Карадайъ това, че ДПС е спечелило местните избори в новата община е изненада само за лидерите на политическите сили, които са виждали ДПС "в кривото огледало на политическото си пристрастие и безпомощност". ГЕРБ и Реформаторският блок се оказаха в свой паралелен свят, където политиката е сведена до аритметичен сбор, с който се надяват да печелят избори и да изтръгват ДПС от местната власт, коментира депутатът.

ДПС на тези избори се яви единствено с магията на идеите си, защото кметовете и на трите населени места са на ГЕРБ, на ГЕРБ и Реформаторския блок е и цялата държавна власт, превърната в репресивна машина, заяви депутатът.

От ДПС отново поискаха заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се извини за обвинението към ДПС, че е нарекло кандидата на ГЕРБ за кмет на Сърница Мустафа Аликанов "друговерец".

"Нима допускате, че Мустафа ще нарече Мустафа друговерец?", попита Мустафа Карадайъ. Той предупреди Цветанов, че ако не се извини, ще му се наложи да докаже "клеветническото си твърдение" пред българския съд, а ако е необходимо - и пред европейския. Карадайъ се обърна към Цветанов с думите: "Сега имате шанса да подплатите думите на лидера си за ново качество на политическия диалог".

В отговор Цветанов каза, че до местните избори има достатъчно време и призова "да не се създава изкуствено напрежение". Цветанов потвърди думите си във връзка с обвинения към ДПС и заяви, че те са на базата на информация от структурите на ГЕРБ в Сърница.

Когато има кампания, когато има висок градус на напрежение, ние като отговорни политици трябва да говорим за намаляване на подобно напрежение, заяви Цветанов. Трябва да разговаряме постоянно с нашите структури, за да не се стигне до подобен висок градус на напрежение в предстоящите местни избори през есента, допълни той.

Умолявам ви, нека да бъдем над всички тези дребнотемия, призова Цветанов. По думите му всички жители на Сърница, а и на останалите общини, искат да могат да си говорят нормално и предизборната кампания да се води нормално. В Сърница нямаше нормална предизборна кампания и всеки един от нас трябва да си извлече поука и да дадем тон за поведение в предстоящата кампания, каза депутатът.

В спора се включи и председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Откакто спечелихте изборите, времето в Сърница върви назад, обърна се към ДПС той. Симеонов показа часовник с емблемата на ДПС - две преплетени маслинови клонки и надпис ДПС, който по думите му е подаряван на избирателите, и заяви, че върви назад. Часовниците, които подарявате, вървят назад, заяви Симеонов.

Вие ли ще говорите за демокрация и икономическо потисничество, за каква магия и за какви идеи говорите, попита реторично той. Вие купихте тези избори с магията на армаганите си и на поредните пари, с които платихте на вашите избиратели, заяви Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България