С предвидливо заседание "по светло"

Депутатите се заеха с промените в бюджета при активната съпротива на ГЕРБ

Проектът мина на първо четене с гласовете на БСП и ДПС, "Атака" се въздържа

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Сн. БГНЕС

Народните представители се заеха с обсъждането на първо четене на предложените от правителството промени в Закона за държавния бюджет в четвъртък. В дебатите активно се включиха депутати от ГЕРБ с категоричното становище, че не подкрепят актуализацията.

На заседанието присъстваха народни представители от всички парламентарни групи, а енергичното участие на депутати от партията на Борисов в парламентарната работа накара социалният министър Хасан Адемов (ДПС) да приветства "първите сериозни прояви на истинската опозиция". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не остана на дебатите, след като сутринта влезе в пленарната зала, за да отправи от трибуната политически оценки и заявления.

От "Атака" обявиха, че ще се въздържат при гласуването и отправиха призив за "революционна борба с монополизма и картелизма" и премахване на "вредния плосък данък".

Депутатите приеха да не се ограничават във времето и да работят до приключване на дебата и гласуване на проектопромените на първо четене.

Към 14 часа стана ясно, че ще свършат работата си "по светло" и едва ли ще се подложат на риска да бъдат обсадени от протестиращи граждани, както им се случи във вторник.

Дебатите приключиха към 15 часа, а минути по-късно проектопромените в Закона за бюджета бяха приети на първо четене със 115 гласа "за" (на БСП и ДПС), 88 "против" (ГЕРБ) и десет въздържали се (деветима от "Атака" и един от ГЕРБ).

Лайтмотивът на промените в бюджета - да станем коректни с бизнеса

В изложението си финансовият министър Петър Чобанов за трети път в последните четири дни с едни и същи думи повтори аргументите за искането на актуализацията на бюджета.

Тенденцията за увеличаване на държавния дълг започна още през 2010 г., увеличението няма да започне от този момент нататък със сегашната актуализация, каза Чобанов. Той цитира данни, според които по време на подаването на оставка на правителството на ГЕРБ държавният дълг е надхвърлил 13 милиарда лева, като през 2009 г. е бил 9.340 млрд. лв. Отделно фискалният резерв е намалял с 4.4 милиарда лева.

Актуализацията на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията с бизнеса, посочи Чобанов. Можем ли да наречем фискална стабилност неплащане на задължения към бизнеса, неизплащане навреме на ДДС, попита Чобанов. Като важна промяна във философията на бюджета той посочи "подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и насочването им към конкретни политики".

Министърът декларира, че актуализацията на бюджета не нарушава фискалната стабилност и не се променя общата задлъжнялост на държавата, която е предвидена да бъде 14.6 млрд. лева.

Той увери, че емитираният заем от 1 млрд. лв. "няма да бъде откраднат", защото ще постъпи във фискалния резерв и ще го увеличи. Според министъра фискалната политика на Симеон Дянков е била характерна с фиксиран нисък дефицит, без да се вземат предвид поети ангажименти, които трябва да се разплатят.

Актуализацията ще даде възможност за изпълнение на приоритетите на правителството, най-вече за коректно отношение към бизнеса, посочи министърът и очерта проблемите, които частично ще се преодолеят - неизпълнението на приходите, разходите, свързани с поет ангажимент, за който не е предвиден бюджетен ресурс, липсата на буфери в разходната част и отсъствие на възможност да се попълни фискалният резерв.

Чобанов посочи, че оценките на приходните агенции са за неизпълнение на приходите от 980 милиона лева, което с преизпълнението на неданъчните приходи може да бъде сведено до 555 млн. лв.

Дебатът: "Без промени бизнесът ще плаща". "Не е така, може да влезем пак в спирала на дефицити"

Дебатът сблъска двете позиции на управляващите и опозицията по отношение на бюджета за оставащото полугодие. Правителственото предложение за актуализация бе подкрепено с обилна политическа риторика и известните вече аргументи, а критиката към него бе предизвестена от ГЕРБ. Най-много забележки отнесе бившият финансов министър Симеон Дянков, който бе обвинен във всички финансови грехове на земята.

Почти веднага след изложението на финансовия министър депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова обяви, че с актуализацията се дава много лош сигнал към инвеститорите. "Днес трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите”, заяви тя.

Според нея правителството се е отказало да подобри събираемостта на приходите. "Декември миналата година Станишев и Орешарски критикуваха бюджета на ГЕРБ с аргумента, че приходите умишлено са занижени. Ако съберете дори една четвърт от приходите, които предлагате, нямаше да има намаление на приходната част”, добави тя.

Вдигането на дефицита бе защитено от Петър Кънев от левицата. "Не виждам защо 2% дефицит трябва да бъдат свещена крава, защо трябва да бъдем по-големи католици от папата", каза той. "Разглеждаме бюджета на онзи финансов гигант, "гуруто" на Уолстрийт. Той днес трябваше да бъде тук. Това, което е днес, го правим в рамките на бюджета на Симеон Дянков”, заяви Кънев.

"Държавният дълг нарасна с 28% при вашето управление", обърна се той към групата на ГЕРБ. "Има ръст на приходите с 2% спрямо миналата година, но Дянков е заложил 8%. Кой идиот измисли рибарските лодки до 12 метра да бъдат с касов апарат вътре? Такова натрупване на некомпетентност не е имало досега”, каза още Кънев.

Най-важните промени в бюджета са насочените към насърчаване на икономиката, заяви депутатът от ДПС и председател на икономическата комисия Алиосман Имамов. Той подчерта, че дефицитът и дългът са важни, но ако бъдат за сметка на растежа, "имаме много тежък проблем”.

Министърът на икономиката в правителството на Борисов Делян Добрев обяви, че бюджетът след актуализацията се превръща в бюджет на допълнителните разходи.

"Кой конкретен разход в този бюджет ще помогне за ръста на икономиката в България", попита Добрев. "В последните години няма отлив на инвестиции в страната", заяви той.

Имамов му отговори, че има конкретни числа в подкрепа на растежа, например над 160 млн. лв. за покриване на стари вземания на бизнеса. "Предвидени са и действия за възстановяване на ДДС. "Няма как да отречете, че има такива мерки", посочи Имамов.

В дебата се включи бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Той обясни как задълженията на държавата от невъзстановен ДДС са намалявали през годините на управлението на ГЕРБ. Стефанов защити работата на приходните ведомства по времето на предишния кабинет и изтъкна колко добри са последиците от свързването на касовите апарати с НАП и митниците с НАП.

Не подкрепям актуализацията на бюджета, защото тя все още има алтернатива, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов. И той предупреди, че е лош сигнал да се допускат допълнителни разходи над и без това сериозните разходи през 2013 г.

"Само след няколко месеца дебатът в тази зала ще е или дефицит над 2%, или неизпълнение на предизборни обещания. Ние избираме в средата на годината по-лесното - да намалим прихода и да увеличим разхода", отбеляза той.

"С около 50-60 млн. лв. се разминават просрочените задълженията. Покриването им е важно, но това не трябва да става за сметка на нарушаване на финансовата дисциплина. За пореден път ще разплатим сметка на недостатъчно ефективно управление, а не за мерки”, заяви Горанов.

Корнелия Нинова от БСП обяви, че правителството на Орешарски не се е отказало да увеличи събираемостта на приходите. "В началото на управлението на този кабинет приходните агенции прогнозираха 980 млн. лв. неизпълнение на приходите. Само за два месеца в тази актуализация на бюджета прогнозата за неизпълнението на приходите са се намалили на 550 млн. лв.”, посочи тя, като пропуска да отбележи, че намаляването на спада в данъчните приходи ще се компенсира частично с преизпълнението на неданъчните приходи.

Орешарски: Няма неизбежни неща, и актуализацията не е неизбежна

На финала на дебата премиерът Пламен Орешарски обобщи, че няма неизбежни неща, ако се говори за неизбежността на актуализацията.

"Тя не е неизбежна. Можем да се съберем и в този дефицит. Аз мразя дефицитите, както е известно. Можем да направим балансиран бюджет, ако спрем да плащаме и да връщаме ДДС, даже и до излишък може да стигнем”, посочи иронично той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес