С одобрението на ГЕРБ и ДПС и противопоставяне на реформаторите и социалистите

Депутатите ще задължат БНБ да оздравява фалирали банки

Искров се възмути, че карат Централната банка да печата пари в условията на Валутен борд

Депутатите ще задължат БНБ да оздравява фалирали банки

До 6 ноември Народното събрание трябва да приеме законодателни промени, които да вменяват на Българската народна банка (БНБ) оздравяването на банки с отрицателен капитал, каквато е затворената "Корпоративна търговска банка", и да въведе максимално бързо изплащане на гарантираните влогове до 100 хил. евро. Това ще предложи временната бюджетна комисия в парламента и да влезе в сила преди срока, в който БНБ може да се задейства с процедура за отнемане на лиценза на КТБ, ако се потвърдят лошите финансови резултати на банката.

Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС, които оформиха първата си коалиция в гласуване в парламента, а БСП и Реформаторският блок гласуваха "против".

На приетите поправки остро реагира и управителят на БНБ Иван Искров, според когото това би означавало задължение на надзорвия орган да налее пари във фалиралата банка и припомни, че все още Централния трезор е във Валутен борд.

"Мислите ли, че ако Централната банка можеше да извади пари да оздрави банките, че ние ако можехме да го направим това нещо, да сме го направили още юли. Нямаше да чакаме да се стигне до тук. И никоя централна банка, повярвайте ми, това противоречи на всички закони в Европейския съюз, никоя централна банка в Европейския съюз не свърши това нещо. Навсякъде парите бяха дадени от държавния бюджет. Как така Централната банка да напечата пари, 4 милиарда или 3 и 800 там някъде...", възмути се Искров.

Въпреки това временната комисия по бюджет и финанси прие решение от четири точки, което предвижда отпадане на автоматизма на обявяването на банка в несъстоятелност при липсата на капиталова адекватност.

Според одобреното решение Министерският съвет съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор трябва да извърши анализ на законодателството и да внесе в парламента законодателни изменения.

Народното събрание от своя страна до 6 ноември се задължава да приеме законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право. В същия срок трябва да станат факт промените, задължаващи БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

На БНБ също така се "препоръчва" да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.

Пред БТА председателят на комисията Менда Стоянова коментира, че с това решение ще бъде дадено малко повече време на БНБ да бъдат проведени срещи с консорциума, който може да участва в оздравяването на банката. Иначе по сега действащото законодателство, КТБ би трябвало да бъде обявена веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад в несъстоятелност.

Временната бюджетна комисия прие на първо четене и законопроекта, внесен от Йордан Цонев и Делян Пеевски, според който пада банковата тайна в случай на специален надзор на банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес