Депутатите си гласуваха по-големи финансови санкции за неизвинени отсъствия

Крайният вариант, предложен от "Атака", бе отхвърлен

Депутатите си гласуваха по-големи финансови санкции за неизвинени отсъствия

Когато поради липса на кворум заседанието на Народното събрание бъде прекратено, на депутатите, отсъствали по неуважителни причини от заседанието, ще се удържат две трети от дневното възнаграждение. Това реши Народното събрание, което прие промени в парламентарния правилник.

При неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец Народното събрание няма да поема повече от една трета от т.нар. представителни разходи на депутата. Остава сегашният текст, че в такъв случай се удържат и две трети от месечното му възнаграждение.

След гласуване и прегласуване бяха отхвърлени проекторешенията на "Атака", които предвиждаха при три поредни неизвинени отсъствия или пет за целия месец депутатите да не получават изобщо месечно възнаграждение, както и т.нар. представителни разходи.

"Най-вредни са глупавите и работливите"

По време на дискусията Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че половината от тези предложения са чист популизъм. Той заяви, че в предишното Народно събрание депутатите от ПГ на ГЕРБ са били санкционирани по вътрешни правила не за три, а за по-малко от 50 процента гласувания за деня. За целия мандат бяха събрани 200 000 лева от наказания и те бяха дарени за лечението на деца, припомни Велчев.

Той цитира Хенри Форд, че има четири основни категории работници - умни и работливи, умни и мързеливи, глупави и работливи и глупави и мързеливи. Най-вредни са глупавите и работливите, коментира Красимир Велчев и допълни, че парламентът прави извънредни заседания, а в същото време се губят дни за дискусии за тефтерче.

Хората искат да си ходим, а ние правим промени в правилника, коментира Велчев.

ГЕРБ откраднали 2,5 млн. от субсидията на "Атака"

Вие открихте популизма, репликира Гален Монев от "Атака", един от вносителите на измененията. Колегата му Николай Александров пък призова Велчев, като говори за оставка, да даде личен пример.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров цитира статия на Кръстю Пастухов, озаглавена "Защо ме изкушавате, лицемери" и заяви, че явно няма промяна от 1947 г. досега. Сидеров каза, че в предишния парламент ГЕРБ са купили 10 депутати от "Атака" и допълни, че ГЕРБ били образец на корупцията. Той обвини ГЕРБ, че откраднали 2 милиона и половина лева от субсидията на "Атака".

Председателстващият заседанието Мая Манолова се намеси и отбеляза, че към средата на октомври отсъствията на депутатите от ГЕРБ са около 1560.

Споделяне

Още от България