Депутатите си замразиха заплатите

Депутатите си замразиха заплатите
Всички парламентарни групи освен "Атака", която отсъстваше от Народното събрание, подкрепиха предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати до края на 2010 г. По време на продължилия повече от час и половина дебат, и от ляво, и от дясно критикуваха мярката като популистки ход, която едва ли ще доведе до големи икономии.

До внасянето на такова решение се стигна, след като лидерът на РЗС Яне Янев пусна "димка", че шефът на парламента Цецка Цачева си увеличила заплатата с 50 на сто. Цачева отрече това, но пък повдигането на въпроса даде повод за разговори трябва ли да се индексират депутатските възнаграждения, както досега, или да се замразят.

"От нас се иска да сме чувствителни към дохода на хората, да се знае, че когато няма растеж за тях, няма да има и за нас", каза в сряда Цецка Цачева.

От ГЕРБ посочиха, че НС трябва да има някаква реакция в условията на криза, макар че замразяването на депутатските заплати няма да реши проблемите.

С гласуваното решение депутатските заплати се замразяват на нивото от декември 2009 г. и няма да могат да го превишават. Това означава, че до края на годината народните представители ще взимат около 2200 лв., а шефът на НС към 3400 лв.

Спирането на индексациите на заплатите засяга и възнагражденията на президента, премиера и министрите, които също се замразяват.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че управляващите действат на парче и още в началото на годината е трябвало да се направи ясен план за икономии, обхващащ всички институции. Той добави, че това не е антикризисна мярка, а "популистки отглас" на мнозинството.

Според него трябва да се преразгледа цялата система за заплащане на висшите длъжности в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Задължително е да бъде прекъсната обвързаността на парите на висшите държавници със средната работна заплата в администрацията, смята той. В момента една значителна прослойка - магистрати, Конституционен съд, изпълнителна власт, "е закачена" за трудовите възнаграждения на държавните служители и така паразитира на техен гръб, отбеляза Иван Костов.

Тревожно е, каза той, че мнозинството реагира на всяко социално напрежение с отслабване на финансовата дисциплина. Губим посока накъде точно вървим, продължи Иван Костов. Казвам го и ви питам какво вършим, защото подкрепям това правителство, посочи лидерът на ДСБ.

Сега, под натиска на обществено мнение ще приемем тази мярка, но след това ще дойде нещо друго. Така ли ще се управлява, попита още той. По думите му са необходими "премислени и смислени предложения и ако трябва, да се предприемат "самоограничителни мерки".

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров допълни, че е наложително да се види кои са излишните разходи в бюджета за тази година. Той настоя правителството да направи антикризисен план, а през юни да се актуализира бюджета.

И Костов, и Димитров предупредиха, че ако не бъдат предприети адекватни действия, България ще се изправи пред проблеми, сходни с тези на съседна Гърция. 

Депутатът от ДПС Илиосман Имамов обяви замразяването на заплатите за "популистко откровение". Той попита мнозинството дали изобщо с приемането на това решение може да се промени правилникът на НС, който е със силата на закон.

Колегата му Христо Бисеров се възмути, че в пленарна зала не присъстват депутатите от "Атака", като целта е "да не подкрепят предложението на ГЕРБ".

"Подобно на колегата Иван Костов и аз съм против такова управление на държавата", заяви Бисеров, като подчерта, че "ДПС по принцип са за замразяване на заплатите".

Четин Казак от ДПС коментира, че колкото повече се поддаваме на популизма, толкова по-мизерно ще става нашето съществуване. Поводът за този проект за решение е изказване на Яне Янев, който излъга официално пред медиите, че председателят на парламента си е повишила заплатата, припомни той.

Георги Божинов от БСП посочи, че това предложение е поредното търсене на отговор на формирано обществено очакване, без това действие да се вписва в цялостна програма или виждане за процесите. Според него финансовият ефект от мярката ще е нулев.

Цецка Цачева защити решението с думите, че авторитетът на парламента е бил накърнен по недопустим начин, тъй като това е направено от депутати. В публичното пространство темата със заплатите беше интерпретирана като неморално поведение на народните представители, които в момент на криза си увеличават възнаграждението, посочи тя. Ръководството на парламента прави всичко възможно за подобряване на имиджа на тази институция и очаквах да има въпроси нарушени ли са етични правила, когато в публичното пространство се подхвърлят голословни твърдения, дори лъжи, каза Цачева.

"Подкрепете това решение, дори само от принципна позиция", призова тя, като допълни, че е "друг въпросът дали това решение ще има и вътрешна, морална санкция".

По предложение на депутата от БСП Георги Пирински Народното събрание ще изслуша в четвъртък финансовия министър Симеон Дянков за решенията на правителството относно трудовите възнаграждения в публичната сфера и каква подкрепа иска от народните представители.

Цецка Цачева уточни пред журналисти, че надбавките, които депутатите са взели за януари и февруари няма как да бъдат върнати и евентуално решение в тази посока може да бъде взето от всяка парламентарна група.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?