Депутатите склонни да ремонтират Закона за ВиК-регулатора

Парламентарната комисия по околната среда и водите подкрепи мотивите, с които президентът Георги Първанов върна Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги за ново обсъждане в парламента. Това стана на заседанието ѝ в четвъртък.

На 27 януари президентът наложи вето върху закона с мотивите да са запази действието на чл. 193, ал. 3 от Закона за водите, поне до влизането в сила на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за регулиране на ВиК-услугите. Визираният от държавния глава текст предвижда ВиК-операторите да нямат право да начисляват повече от 25 на сто от загубите на вода в нейната цена. В преходните и заключителните разпоредби на Закона за регулиране на ВиК-услугите обаче се отменя неговото действие.

Идеята на строителното министерство е в подзаконовата база да се приеме методика за изчислението на загубите на водата и всяко дружество да защитава своя процент в комисията за енергийно и водно регулиране. Тези нормативни документи обаче още не са одобрени и депутатите от всички парламентарни сили, членуващи в екокомисията, отчетоха като правилен мотивъ на президента, че до влизането в сила на подзаконовата нормативна уредба по новия закон ще се създаде известен правен вакуум.

Председателят на комисията по околна среда Джевдет Чакъров припомни и текстове от Закона за регулиране на ВиК-услугите, гарантиращи социална поносимост на цената на водата.

Чакъров заяви, че при гласуване на ветото на президента ДПС ще подкрепи неговите мотиви. Пред журналисти той изрази мнение, че мотивите на президента ще бъдат подкрепени с мнозинство в парламента.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?