Депутатите свалиха съдебния контрол от защитените зони

Депутатите свалиха съдебния контрол от защитените зони

След бурна дискусия в пленарна зала,  депутатите одобриха в петък със 154 гласа “за”, 3 “против” и 4 “въздържал се” на първо четене промените в Закона за защитените територии, които правят необжалваеми всички административни актове за обявяване на защитени територии, издадени преди 30 юни 2007 г. 

Три дни, които започват да текат още същия ден, ще могат да се внасят предложения относно това решение между първо и второ четене .

След представянето на текста започна оживено обсъждане на казуса с въвежданата отмяна на правото за обжалване на тези актове по съдебен ред. Посочено бе, че въпреки, че е приемлива за обществото, приетата корекция би създала правно неоправдан резултат, защото чрез премахване на правото за обжалване, ще бъде възпрепятствана както възможността за промяна на старите административни актове, така и за защита на новите съдебни производства.

“Трябва да подкрепим спешно законопроекта”, призова Петър Берон. Той се обяви в подкрепа на предложенията за промени на закона,като напомни, че това ще спаси най-големия парк "Странджа", чийто статут бе заличен от тричленен съставна Върховния административен съд.

Въпросът е правен, но това не го прави по-малко политически, защото интересите на обикновените граждани не могат да бъдат защитени с премахване на правото на обжалване, заяви Филип Димитров от ОДС. “Значи ние приемаме, че нещата са зле и решаваме повече да не ги пипаме”, допълни той. По думите му това е неприемливо, защото изключва възможността за промяна. Това не е държавническа логика, подчерта Филип Димитров.

От парламентарната трибуна той издигна предложение за налагане на мораториум върху строежите по Черноморието и допълни, че би подкрепил мораториум върху строежите в териториален обхват, ако парламентът приеме такъв.

Споделяне

Още по темата

Още от България