Депутатите уклончиви за отпадането на клас "прослужено време"

Депутатите уклончиви за отпадането на клас "прослужено време"

Подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов за исканото от работодателите отпадане на т.нар клас прослужено време свари депутатите в парламента неподготвени и без ясна позиция по въпроса. Дори групата на Обединените патриоти се оказа изненадана от предложението, поради което не изрази твърда подкрепа за него.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма политическо решение в групата за отпадането на класовете, но лично, като икономист смята, че заплатата  на един работник трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда.

Според Стоянова класът прослужено време е остарял подход и нарастването на трудовите доходи трябва да бъде обвързано с оценка на професионализма и ефективността на работника. Тя посочи, че, ако отпадне класът, както това вече е при държавните чиновници, хората няма да бъдат ощетени.

Стоянова даде пример, че ако един работник взема 100 лв. клас и 300 лв. основна заплата, когато прослуженото време се включи в нея, ще получава 400 лева, без възнаграждението да бъде намалено. Ако в следващия момент на увеличение на заплатите неговата оценка, от която зависи с колко ще му се вдигнат парите, е по-ниска или по-висока, той ще получи повишение, но спрямо оценката за квалификация, производителност и работа.

Председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че в Кодекса на труда е нужно да бъдат предвидени гаранции,  че заплатите няма да се понижат, ако мярката влезе в сила. Подобна промяна, според Адемов, трябва да влезе след широк обществен дебат, да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество и през парламента.

Той коментира, че при държавните служители ситуацията е съвършено различна, защото държавата плаща и тяхната осигурителна вноска.

Депутатът Искрен Веселинов от Обединени патриоти заяви, че в групата идеята за отпадането на класовете не е обсъждана. “Позицията на господин Симеонов е позиция на вицепремиер, а позицията на парламентарната група е позиция на парламентарна група“, каза той.

Той напомни, че те са по принцип "за" всички мерки, които водят до повишаване на доходите. “Ще разгледаме предложенията в тяхната цялост и тогава ще излезем със становище“, посочи той.

Твърдо против отпадането на “клас прослужено време“ се обявиха от БСП.

“Аз не знам кой пръв го беше задал този въпрос – дали искат да го оперира един начинаещ хирург, или един хирург с 25 години опит… Прослуженото време дава възможност на хората с повече опит да получават по-голямо възнаграждение“, коментира депутатът от левицата Георги Гьоков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?